2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Kerényi rendezi a Carment

Izgalmas, érdekes, a közönséget magával ragadó előadás, valódi élményopera lesz Bizet Carmenje a Szegedi Szabadtéri Játékokon – mondta Kerényi Miklós Gábor a szegedi Reök-palotában kedden tartott közönségtalálkozón. A bemutatót pénteken tartják.
2010. július 28. szerda 16:40 - HírExtra
A Kossuth-díjas, kiváló művész elárulta, hogy a fantasztikus zenéje miatt népszerű darab cselekményét egy dél-amerikai városba helyezte, ahol egy pusztító földrengés miatt a hadsereg tartja fönn a rendet, az egyik beomlott metróalagútban egy bárt alakítottak ki, a színpadon pedig óriási bakelitlemez pörög egy hatalmas tűvel.

Kerényi Miklós Gábor közölte: kezdetektől nemzetközi szereposztással szerették volna színpadra állítani az operát. Így a szereplőválogatást komoly kutatás előzte meg, többek között az internet segítségével keresték azokat az énekeseket, akik leginkább megfelelnek az elképzelt produkcióhoz.

Don José szerepét a kiváló lengyel tenor, Arnold Rutkowski alakítja, aki a 2009-es Operalia énekverseny különdíjasa. A fiatal énekes elmondta: eddig már hatszor énekelte ezt a szerepet, de ez az első alkalom, amikor igazán érdekesnek tartja Don José alakját, s a rendezés során számtalan új ötlettel találkozott.

Escamillót az amerikai Lee Poulis játssza – őt a 2008/2009-es évadban a német zenekritikusok az év fiatal énekesének választották, s Európa számos nagyvárosának operaházában fellép. Az énekes – ahogy a közönségtalálkozón mondta – izgatottan várja, hogy a Dóm tér négyezres lelátója előtt szerepelhessen.

A pénteki és szombati előadáson a Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigáló Kesselyák Gergely, a fesztivál művészeti vezetője közölte: Carmen szerepét egy olyan fiatal énekesnőnek szánták, akit a magyar közönség korábban még nem láthatott Bizet operájában. A választás Schöck Atalára esett, akinek hangja tökéletesen megfelelt a terveknek. Bár az énekes habitusa más volt, mint a produkcióban elképzelt tüzes, forróvérű cigánylányé, bíztak benne, hogy a többhetes próbafolyam során sikerül „átformálni”. A premier előtt egy héttel azonban úgy döntöttek, váltani kell, így a fesztivál vendégei Mester Viktóriát láthatják majd.

Az énekesnő pénteken kapta a felkérést a szerepre, s szombat dél óta már Szegeden próbál. Szerencsére június közepén és végén az Operaházban énekelte a Carment, így frissek még a szerep emlékei – mondta a művész, aki a szinte folyamatosan zajló próbák szünetében még arra is szakít időt, hogy a táncosoktól ellesse a lépéseket az előadás fergetegesnek ígérkező cigánytáncához.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását