2024. április 25. - Márk

Lábgomba? Le vele!

Nyaralás során sokaknak meggyűlik a baja a lábgomba és a különböző bőrkiütések, fertőzések miatt. Dr. Tóth Mariann bőrgyógyász-szakorvos válaszolt.
2010. július 21. szerda 07:29 - Tamási Ágnes Anna
A bőrgomba napjaink egyik legelterjedtebb bőrbetegsége. Főként a vizes területeken, strandokon leselkedik ránk ez a veszély. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a fertőzés kialakulását, és az ezzel járó kellemetlenségeket.

Milyen tipikus bőrbetegségek vannak nyáron?


Ahol a gomba születik
A kellemetlen gombák kedvelik a zárt, levegőtlen, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. A bajt tetézi, hogy nem csak megfertőződhetünk, hanem fertőzhetünk is – újra meg újra.

Forrás: www.nestle.hu
A nagy hőségben főleg a fertőző betegségek száma sokszorozódik meg. A gyakori bakteriális betegségek közé tartozik az orbánc, és az ótvar.

A strandokon a vírusfertőzés a legáltalánosabb, hiszen a bőr sokat ázik a vízben, és emiatt könnyen sebezhetővé, védtelenné válik. Ez főként a talpat, és a lábujjakat veszélyezteti. A szemölcs is egy olyan tipikus kór, amelyet ilyenkor bárki elkaphat.

Az emberek többnyire nyáron fordulnak bőrgyógyászhoz. Ilyenkor fedezik fel a bőrgombát, és az ekcémát. A napfény hatására a bőr kipirosodik, foltos lesz. A páciensek látják az elváltozásokat és emiatt orvoshoz fordulnak.

Hogyan tudunk védekezni ellenük?

Ha a bakteriális fertőzéseket meg szeretnénk úszni, mindenképpen óvatosan kell levágnunk a körmünket, a sebeket nem szabad elkaparnunk, pattanásokat sem lehet nyomogatni, hiszen a baktériumok sokkal könnyebben bejutnak a szervezetbe, és így fertőzéseket okoznak. Nagyon oda kell figyelni a higiéniára, tisztán kell tartanunk magunkat. Ha a hámréteg megsérül, mindenképpen muszáj fertőtleníteni.

Strandokon a legnagyobb a fertőzésveszély. Itt ajánlatos papucsot hordani akkor is, mikor az egyik medencéből a másikba megyünk. Egy strandos nap után ajánlatos átnézni a talpunkat, és nagyon alaposan meg is kell tisztítani.

Napégés ellen a fényvédő krémek használata ajánlatos, bár szerintem az emberek még mindig nem nagyon alkalmazzák. Strandokon célszerű két óránként bekenni magunkat, hiszen a víz a lemossa rólunk a krém által biztosított védelmet.

Mennyire függ a bőrtípustól?

Mind a bakteriális, mind a vírusos fertőzéseket főleg a száraz bőrűek kapják el. A zsíros bőrűek, éppen a zsírosság miatt jobban tudnak védekezni a káros hatások ellen.

Milyen kezeléseket tud javasolni, ha valaki nem tud eljutni egyszerre a bőrgyógyászatra?


Nyaralás során előfordulhat, hogy egyik napról a másikra jön elő a bőrbetegség. A patikákban már elég sok vény nélkül kapható készítmény, kenőcs kapható. A Bepanthen Plus nagyon jó krém: fertőtlenítőt, és hámosító szert tartalmaz. A Betadine oldatot is ajánlatos a táskánkban tartani: ez a legáltalánosabb sterilizáló szer.

A szemölcsökre is lehet már nagyon jó tapaszokat és ecsetelőket kapni, szintén recept nélkül. Ha valaki a gyógyszertárba bemegy, és mondja, hogy mit szeretne, kapásból elé tesznek vagy öt terméket, szóval van miből válogatni.

Vannak olyan gyógynövény kivonatok is, amelyek praktikusan csökkentik a fertőzés okozta kellemetlen tüneteket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását