2024. április 20. - Tivadar

Úgy szeretlek, majd megeszlek

Hideg borzongás fut át a testeken. A szívekben erősebben kezd pumpálni a vér. Arcok kipirulnak, pupillák kitágulnak, az érzékek pedig sötét vámpírként nyelik a vászonról életre kelő fényeket! Vigyázz hova lépsz, mert jön a Napfogyatkozás!
2010. június 27. vasárnap 12:43 - Tóth Szilvia
Rómeó és Júlia? Hol van az már! Régi kosztümök és mesébe illő dallamok? A szerelem oltárán meghalni, s az öröklétben újra egyesülni? A 21. század váltott, és egy új szerelmi történetet adott társadalmunknak. Olyat, melyért tini lányok ezrei rajonganak. A lejárt lemezt új köntösbe öltöztették, s fehérre sminkelve, az ölés utáni vágyban testesítették meg. A szereplőket a legjobb érzékkel választották ki, így most több százan hisznek, a vámpírok "igenis lehetnek vegások, ha szerelmesek” elképzelésben.

Jéghideg érintés

Ki gondolta volna, hogy a Bibliából eredeztetik a legmitikusabb alakot a történelemben? Azt hihetnénk, egy genetikai mutáció, esetleg egy rosszul sikerült vacsora eredménye az, hogy inkább vérrel táplálkozik a vámpír legendás alakja, mint frissen főtt brokkolival. Persze mi is egy steak-re esküszünk inkább, mint a bigyi-bogyókra!

Amikor a Szent könyvre hivatkoztam - ahol megjelent az első vámpír -, Káinra gondoltam. A történetet mindenki ismeri. Ábel áldozatát elfogadta Isten, míg fivéréét nem. A feldühödött Káin meggyilkolta őt. Ebben nem sok vámpírosdi van, de a kegyetlenség, a vér szava, s a megbocsátásra hiába való törekvés tette őt, mégis a lények atyjává.

De hagyjuk, most Káint! Térjünk vissza minden idők legszexisebb vérszívójához Robert Pattinsonhoz és naiv szerelméhez Kristen Stewarthoz. Minden egy ködös, csendes kisvárosban, Forksban kezdődött. Bella, a gimnazista lány kívülállónak érzi magát, otthont vesztettnek, így visszahúzódik csigaházába. Telnek, múlnak a napok, mikor egyszer csak figyelmes lesz egy egészen más kisugárzással bíró srácra, mint akikkel eddig találkozott. Valami árad belőle, de még nem tudja, mi lehet az. Aztán, ahogy lenni szokott a forgatókönyvekben, haladnak a cselekmények, megmenti Edward Cullen a szégyenlős leányka életét, s pörögnek az elvarratlan szálak. Mire lejátszódik az összes szerelemfilmhez illő esemény, már a végét járja a történet.

Vannak megmentések, titkos felfedések, megmagyarázhatatlan döntések és a székbe tapasztós első, második s kiszámolja hányadik csókok. Lüktetnek az erek, dagadnak az izmok, s végre kiderül már, miért olyan falfehér mindig szegény srác?

Lehull a lepel: Edward ősidők óta vámpírként tengeti életét. Nem emberrel táplálkozik, hanem állatok vérével. Lehet, ezért olyan sápatag mindig? Mert belebetegedett a nélkülözésbe? Eközben felsejlenek, az eddig megismert vámpír tulajdonságok. Nem lélegeznek, érintésük hideg, napfényre csillog a bőrük, mint a kristály. Ez kicsit másabb a horrorfilmekben megszokott: napsugártól meggyulladnak szindrómától. Csöpögnek a könnyek, dobognak a szívek és véget ér a film. Kinyitva a kicsi ablakot, lesz ennek még biz’ folytatása.

S lett is…

Alkonyat után Újhold, majd azt követően itt a Napfogyatkozás. (Hiába bámultok az égre, mert ez csak cím!) A vámpírláz Amerikában már most kezdi kicsapni a biztosítékot. Hatalmas érdeklődésre számítanak az első két részen felbuzdulva a rendezők. Június 30-án mutatják be a történetet őshazájában, míg nálunk csak elsején lesz majd megtekinthető.

Az Újhold egy kicsit csalódást okozott a fanatikusoknak, mert langyos volt a cselekmény. De feltűnt a színen a farkasember, aki szintén megdobogtatta Bella szívét. Volt habozás, összezavarodó érzelem kavalkád, s én végig arra gondoltam, hogy ez az átlagos csaj mindig a defektes pasikra bukik? Vámpírlény keverve egy kis vér farkasos beütéssel? A normál, 20 évesen férfiak szóba sem jöhetnek?

Tinik százai élnek abban a hitben, hogy a filmvásznon megelevenedett kapcsolatok igen is működőképesek. Elhiszik, hogy nekik is lehet ilyen kalandban részük. Elfeledkeznek róla, hogy ez csupán film! Mi sem bizonyítja jobban, minthogy kézcsók helyett nyakszirtjüket nyújtogatják oda Pattinsonnak. Ez kicsit emlékeztet a lila tehén esetére!

Álomból valóság?


Minarik Annamária pszichológus, a Nők Lapja internetes portálján a következőt nyilatkozta a vámpírhistóriákról. „ A szorongásokat évezredek óta vetítjük mitológiai lényekre. Aki vámpírkönyvet olvas, vagy a vérszívókról készült filmet néz, természetesen nem azt a félelmét dolgozza épp fel, hogy az éj leple alatt megtámadja egyszer egy szörnyeteg, hanem a mindennapi élet legkülönfélébb szorongásai múlnak el egy-egy ilyen történet hatására, hiszen a folyamat a tudatalattinkban megy végbe.”

Szerettem volna megtudni, hogyan vélekedik egy jól eleresztett lány, erről az éjjel sem alvó „szörnyetegről”? Érdekes, hogy kutakodtam, vártam, s kérdeztem, mégsem találtam egy korban 20 év feletti potenciális alanyt sem, akit érdekelt vagy tudta volna, hogy létezik ilyen történet. Aztán a szomorúság mélységes gödrében, rátaláltam Szilvire. A tanácsadóként dolgozó 26 éves lány őszintén elmondta gondolatait. „ Karácsonyra kaptam meg az Alkonyatot. Először döcögősen indult a történet, majd valahogy rákaptam az ízére. Most pedig a harmadik kötetet is elolvastam. A könyv jó, izgalmas, de sajnos sok tinit bilincsbe ver. Átveri őket a szerelem természetéről és eredetéről alkotott hamis képével.”

Belépőjegyet nem tudok ugyan adni, s helyetted sem mehetek el a moziba, de remélem, gondolataimmal segíthettem eljutni addig a bizonyos kasszáig, vagy éppen megakadályozni egy csúnya „gyomorrontást”!
 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását