2024. április 19. - Emma

Öt estét szentelnek a dzsessznek

Öt estén várják a dzsessz szerelmeseit idén Zsámbékra: az MR3-Bartók Rádió Jazz Open fesztiválján július 2. és 30. között péntekenként a műfaj ifjú tehetségei és nagy "öregjei" egyaránt fellépnek.
2010. június 24. csütörtök 16:06 - HírExtra
Mint azt Farkas Zoltán főszerkesztő a koncertsorozatot beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón megjegyezte, a legjobb hírnek azt tartja, hogy a minőségi fesztivált idén is meg tudják rendezni.

Az öt estén fellépő 63 muzsikus közül négyen 20 évnél fiatalabbak, tizenöten pedig a 30-at sem érik el - adott rögtönzött statisztikát Maloschik Róbert, a program szerkesztője.

Az első esten például a tavaszi középiskolás dzsesszverseny két nyertese is fellép: a székesfehérvári Vörös Janka (ének) és formációja, valamint a miskolci Tálas Áron (zongora) és triója, amelynek két tagja szlovákiai magyar zenész. A koncert második részében Dresch Mihály 55. születésnapját ünnepli a Zsámbék Jazz Open a Dresch Quartet muzsikájával.

Július 9-én a három éve alakult Sárik Péter Trió lép fel, amely többször játszott már nagy sikerrel Londonban, Németország nagyvárosaiban, Romániában és Svájcban is. A koncert második részének főszereplője a Budapest Jazz Orchestra, amely a már szinte beltagnak számító két énekesnővel, Urbán Orsolyával és Kovács Lindával lép színpadra.

Július 16-án a Némó és a Back to Black volt szaxofonosa, Bársony Bálint és a klasszikus dzsesszzongorista Juhász Attila tavaly alakult kvintettje muzsikál, amely idén elnyerte az év dzsesszlemezéért járó Fonogram díjat is. A második rész a Harcsa Veronika Quarteté, amelynek névadója, a fiatal énekesnő Japánban szinte hamarabb hódította meg a közönséget, mint itthon.

A negyedik este ismét a fiataloké az első rész: a koncertet nyitó Fenyvesi Quartet gitárosa, Fenyvesi Márton és a szintén színpadra lépő Finucci Fusion Quartet gitárosa, a montreux-i nyertes Balog Roland is a második részben szereplő Babos Gyula tanítványa volt. Babos Gyula kvartettjét is egy egészen ifjú tehetség egészíti ki, a popzenei "gyermeksztárból" dzsesszénekesnővé serdült Veres Mónika.

Végül, július 30-án a Japánt szinte rohammal bevevő és az amerikai áttörés előtt álló Szőke Nikoletta és kvartettje képviseli a fiatalabb korosztályt. A magyar dzsessz "klasszikusaként" jelenik meg Szakcsi új formációja, "A Jazz Nagykövetei": Winand Gábor (ének, szaxofon), Csepregi Gyula (szaxofon) és Szakcsi Lakatos Béla (zongora). Játékuk a sokszínűségéről és temperamentumáról is híres énekesnőjükkel, Elsa Valléval együtt fergeteges hangulatot ígér.

A Zsámbék Jazz Opennek a romtemplom mellett épülő színpad ad helyet, a koncerteket azonban rossz idő esetén is megtartják a helyi művelődési házban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását