2024. április 20. - Tivadar

Kolompár: nem kell cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját!

Az L. család kedden délelőtt a Országos Cigány Önkormányzat elnökéhez fordult segítségért az őket ért vádak tisztázásában. A szervezet elnökével, Kolompár Orbánnal beszélgettünk az ercsi támadásról és annak sajtóvisszhangjáról.
2010. május 26. szerda 07:49 - HírExtra
Mi történt az L. családdal folytatott megbeszélésen?

Tájékoztattak engem a történtekről és főleg jogi segítséget kértek az Országos Cigány Önkormányzattól. Mivel az ügy részleteit nem ismerjük pontosan, türelmet kértem a családtól, meg kívánjuk hallgatni a másik felet is, azaz Ercsi polgármesterét és a rendőrséget.

A médiában nagyon sok rémhír terjeng torokátvágásról és lincselésről, valamint az eset körülményei is tisztázatlanok, ezért véleményalkotás előtt szeretnénk tisztábban látni a körülményeket. Az OCÖ nem egy nyomozó hatóság, de ha valaki hozzánk fordul egy ilyen, vagy hasonló esetben, akkor meglehetősen körültekintően szoktunk eljárni. Mindaddig nem kommentáljuk az ügyet, amíg a lehető legtöbb részletet nem tudjuk az ercsi támadásról.

Az OCÖ tehát a nyomozás eredményeire vár.

Természetesen. A család elmondása alapján azonban meglehetősen durvának tűnik az eset. Az őket ért támadást a család a romagyilkosságokhoz hasonló támadásnak vélte. Az a család előnyére szolgál, hogy a támadás után ők hívták rögtön a mentőket és a rendőrséget, ezért a szándékosság gyakorlatilag kizárható. Cáfolta az L. család azt a sajtóinformációt, mely szerint bármilyen kapcsolat lett volna közöttük és az áldozat között.

Az elkövetkező 1-2 napban az OCÖ médiastábja is meglátogatja a helyszínt, több embert meg fognak kérdezni, de a szakértői anyagok rendelkezésre állásáig várakozó állásponton vagyunk. Ebben a szakaszban a családot lelkiekben segítünk, pszichológust biztosítunk számukra. A család idős hölgy tagját viselte meg az eset, úgy néz ki, még nem tudta kiheverni azt a szörnyűséget, ami történt.

Tart-e attól, hogy az ellentétek szítására használják fel ezt az esetet?


Sólyom: A cigányság integrációjának az iskola az útja
Az oktatási rendszer újjáépítésére semmilyen összeget nem szabad sajnálni – mondta a köztársasági elnök csütörtökön egy budapesti konferencián az elkövetkező időszak oktatáspolitikai elképzelései kapcsán. Sólyom László hangsúlyozta azt is: fontosnak tartja, hogy a nevelésügy egy kézben maradjon a bölcsődétől egészen a felnőtt- és szakmunkásképzésig. Ami a cigányságot illeti, az integrációnak az iskola az útja – jelentette ki az államfő.

Forrás: hirtv.hu
Nézze, Magyarországon minden elképzelhető. Az elmúlt időszakban nagyon sok olyan esemény történt, amit egyes politikai körök felhasználtak szavazatok szerzésére. Ezért nem tartom szerencsésnek a helyi szocialista polgármester megnyílvánulását, hogy még a konkrét tények megismerése nélkül, a rendőrségi szakvélemények ismeretének hiányában ilyen negatív hangot ütött meg a roma családdal kapcsolatban. Ez mindenképpen hagy maga után némi kívánnivalót.

De az elmúlt két hétben több dolog történt az ország területén, például egy Heves megyei család ablakán Molotov koktélt dobtak be, Kiskunmajsán horogkeresztet festettek a helyi kisebbségi önkormányzat ajtajára.

Ezek az esetek nyilván annak is köszönhetőek, hogy közelednek az őszi önkormányzati választások és egyesek provokációként használják ezeket az eszközöket. Arra kérem a roma embereket, hogy maradjanak nyugton és ne üljenek fel a politikai provokációknak. Higgadt kell maradjon a roma társadalom és a rendőrség segítségét kell kérje a visszás esetekben.

Mi a véleménye arról, hogy egyes sajtóorgánumok az ercsi támadás másnapján már lincselésről szóltak, vagy torokelvágásról beszéltek, amit azóta a rendőrség is cáfolt?

Az eddig megismert körülmények számomra azt mutatják, hogy a család ártalmatlanná akarta tenni a támadót. Ezt mindenképpen mérlegelnie kéne az igazságszolgáltatásnak.
Óva inteném az egyes felelőtlen, uszító magatartást tanúsító embereket és médiumokat, hogy megpróbálják másként beállítani az eseményeket. Nyugvópontra kellene helyezni a romák és nem romák viszonyát Magyarországon, abba kellene hagyni az uszítást, hiszen korábban ez több halálos áldozatot követelt, ami egyáltalán nem hiányzott az országnak.

Felelősségteljes magatartás lenne kívánatos az ügy tálalásában?


Nem kell ahhoz cigánynak lenni, hogy az ember megvédje a családját. Úgy gondolom, hogy ez nem roma kérdés: hajnali kettő órakor mit keres egy idegen ember vegyszerrel, vegyvédelmi ruhába beöltözve egy család házában? Úgy gondolom, nem lenne szabad az események kiindulópontját eltorzítani, mert beláthatatlan következményei lehetnek.

A rendőrségi anyagokban ráadásul semmi nyoma sincsen a szándékos emberölésnek, mégis több médium ennek ellenkezőjét közölte. Ki fogja vállalni a felelősséget, ha egy újabb hasonló eset fog történni? Melyik újságíró fog kiállni és elmondani, hogy "bocs, fiúk, elcsesztem"?

Ne ferdítsék el a valóságot, bízzák az igazságszolgáltatásra, hiszen a rendőrség a nyilatkozatok alapján teszi a dolgát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását