2024. március 29. - Auguszta

Olaszország is megszorító csomagot tervez

Az olasz kormány a lakosságtól és a politikusoktól egyaránt áldozatokat követelő kiadáscsökkentési programot készít elő - mondta pénteken a római kabinet egy tagja. Roberto Calderoli, a törvényalkotás egyszerűsítéséért felelős miniszter elmondta: "Hamarosan bemutatjuk költségvetési kiigazító programunkat, amely kiadáscsökkentést és egyéb intézkedéseket irányoz elő a gazdasági növekedés érdekében."
2010. május 14. péntek 21:49 - HírExtra
A kiadások lefaragása "áldozatokat kíván mindenkitől, kezdve a miniszterekkel és a törvényalkotókkal" - mondta Calderoli az Ansa olasz hírügynökségnek adott interjúban. A részletekről csak annyit árult el, hogy a miniszterek fizetését 5 százalékkal csökkentik. "Ezzel példát mutatunk" - hangsúlyozta a miniszter.

David Cameron, a héten hivatalba lépett új brit kormányfő is a miniszteri fizetések 5 százalékos kurtításával kezdi az államháztartás rendbetételét célzó munkát. Olaszországgal hatra nő azoknak az uniós tagállamoknak a száma, amelyek vezetése májusban megszorító programot jelent be. Kormányzati források szerint Róma a hónap vége felé terjeszti elő elképzeléseit.

A korábban nyilvánosságra hozott kormányzati tervek három év alatt nagyjából 25 milliárd eurós kiadáscsökkentést irányoznak elő. A cél az, hogy az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) arányában mérve 2,7 százalékra csökkenjen 2012-re, a 2009-es 5,3 százalékról.

Az olasz deficit az euróövezeti átlag alatt van, a 16 tagú övezet harmadik legnagyobb gazdaságát alkotó ország államadóssága viszont a GDP 118 százalékát teszi ki, ami hasonló nagyságrend, mint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 110 milliárd eurós válságkezelési hitelére rászorult Görögország államadóssága. Csütörtökön több olasz lap arról írt, hogy a kormány 2 milliárd eurós megszorításra készül. Az értesülést nem erősítették meg hivatalosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását