2024. március 29. - Auguszta

Nem járt Budapesten Michael Moore

A Rákospalotán óriási stúdiókomplexumot építő Raleigh Studios vezetője nem az a bizonyos Michael Moore, akinek a neve körülbelül száz sajtóst csalogatott ki a külvárosba. A rákospalotai Hollywood víziója azonban így is elég érdekes.
2010. május 7. péntek 07:13 - Sarkadi-Nagy Márton
„Ez nem az a Michael Moore” - telefonált egy szomorú újságíró a Raleigh Studios rákospalotai nagyberuházásának tegnapi sajtótájékoztatója közben. Az ikonikus baloldali propagandahős névrokona a budapesti stúdiókomplexum elkészültéről tájékoztatta a nyilvánosságot, mint mondta, arra törekednek, hogy „a hollywoodival egyenértékű munkakörülményeket” biztosítsanak „a kontinens legjobb stúdiójában”.

A 17 milliárd forintos beruházás a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) fejlesztési hiteléből valósult meg, az azonban a jövő zenéje marad, hogy a beruházás hozza-e a beígért munkahelyeket és forgalmat. Budapest környékén több hasonló stúdió is működik, a sikerességükkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények.

„Minden, a budapesti városközponttól negyven percen belül lévő stúdióban folyik jelenleg munka” - mondta Michael Moore, mire magában azt morogta egy újságíró, „a nagy fenéket”. Az Andy Vajna-féle etyeki stúdiónak eddig a Hellboy 2-t sikerült három év alatt idehoznia, ez talán nem éppen az a nemzetközi szinten is taroló csilivili csodavár, amit ígértek. A Raleigh Studios sikere sem garantált.

Hitelvesztés

Moore szerint a filmes kultúra, a szép és sokszínű építészet, valamint az adókedvezmények miatt választották Budapestet. Ügyesen kifelejtette, hogy – egy angol nyelvű portál szerint – a budapesti építészet sokszínűsége leginkább azért jó, mert párizsi, londoni és berlini jelenetekre is alkalmas, és nem említette a Magyar Fejlesztési Bank hitelét sem.

A Los Angeles Business Journal öt éve azt írta a Raleigh kanadai terjeszkedéséről, hogy annak könnyen útját állhatja a potenciális, piaci hitelezők berzenkedése, akik általában nem kedvelik a rendszertelen bevételtől függő beruházásokat. Az MFB-hitel tehát valószínűleg nagyon fontos szerepet játszik a cég döntésében. A gond az lenne, ha az állami pénzzel gazdálkodó MFB a szükségesnél nagyobb kockázatot vállalt volna még egy filmstúdióval.

A rendelkezésünkre álló eszközökkel azt próbáltuk kideríteni, mennyire látszik a cégen, hogy „komoly” piaci szereplő, ezért a sajtótájékoztatón árgus szemekkel figyeltük a hadba hívott felszólalókat.

Low cost professional crew

Aki gyakran jár sajtótájékoztatóra, az tudja, hogy az ilyesmi események nem teljesen úgy néznek ki, mint a tévében. A politikus valamiért állandóan az orrát vakarja, a felügyelőbizottság elnökének tájékoztató közben szólal meg a mobilja, a pártszékházban elszáll az áram.

Az ember hajlamos lenne azt gondolni, a nyugati befektetők, a filmes piac nagyhalai nem követnek ilyen ostoba malőröket: a versenyszféra nem packázik, ha nem a megfelelő protokollsorrendben mutatod be egymásnak a befektetőket, a polgármestert és a lányodat, eláshatod magad. A sajtótájékoztató ehhez képest olyan volt, mint egy rossz burleszk.

Michael Moore említette, hogy nem készültek tolmácsolásra, de a befogott magyar fickó teljesítménye így is szánalmas volt. Az angolról magyarra fordító úriember a logikai összefüggéseket szinte mindig kiszerelte a mondatokból, néha pedig teljesen eltévedt az angol nyelv dzsungelében. Ennyit az olcsó, jól képzett magyar munkaerőről.

Alegnagyobbadófizető

A Raleigh Studios bedobta Eleni Tsakopoulos Kounalakist, az Egyesült Államok budapesti nagykövetét is díszvendégnek. A görög gyökerekkel rendelkező hölgyről lehet tudni, hogy egyik legfontosabb feladatának a Magyarországra befektető amerikai cégek támogatását tekinti, így azt vártam, hogy a nagykövet asszony jelenléte meggyőzően bizonyítja, hogy igen, a Raleigh Studios a legjobb produkciós iroda a világon, a nagykövet asszony pedig már Kaliforniában töltött gyermekkora alatt is a Raleigh épülete előtt vadászott autogramokra.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis ehhez képest cukormázas kedvességekkel halmozta el a „fantasztikus” budapestieket, méghozzá úgy, hogy minden harmadik másodpercben le kellett pillantania a papírjára, a feszültséget pedig hamisítatlan, vicsorgós-erőltetett fényképmosolyokkal oldotta. Hiteles és meggyőző a legkevésbé sem volt.

A leginkább bepálinkáztatott polgármesterre emlékeztető, boldogan vigyorgó rákospalotai polgármestert, aki kétszer is elmondta, hogy a Raleigh lesz a kerületben „a legnagyobb adófizető”, majd elégedetten bólogatott hozzá, már nem is említeném.

Tinikaland

A mutatott kép tehát elég furcsa volt. A Raleigh védelmében meg kell említeni, hogy egy filmet már biztos idehoznak: a Monte Carlo névre hallgató tini-kalandfilm rendes, nagy hollywoodi projekt. A HírExtra információi szerint a hollywoodi filmes közösség korrekt, fontos cégként tartja számon a Raleigh Studiost, az irodájuk ott van a Paramounttal szemben.

A rákospalotai 44 hektáros stúdiókomplexum pedig szép, modern, és mindenekelőtt nagyon nagy, bár a fekvése talán nem a legelőnyösebb. „Milyen jól néz ki a szemétégető óriáskéménye” - mutatott az egyik épület mögé egy újságíró. „Hogy fognak itt forgatni, ha ez belóg a képbe?”

Meglátjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását