2024. április 20. - Tivadar

Gleccservizet okádó vulkán

Megváltozott az Izlandon a hét végén működésbe lépett vulkán kitöréseinek jellege, a szemtanúk hétfőn magasabb rétegekben sötét ködöt, majd több kilométer magas füstoszlopokat láttak a levegőbe kerülni a kitörés hasadékán keresztül.
2010. március 22. hétfő 21:03 - HírExtra
A Eyjafallajokull gleccser által borított vulkán közel kétszáz év után tört ki szombatról vasárnapra virradóra. A térségben regisztrált földmozgásokat a tudósok normálisnak írták le, egy geológus szerint ugyanakkor a jelek másra utalnak.

Hjörleifur Sveinbjörnsson a szigetország RUV nevű rádiójában azt magyarázta, hogy a legutóbb megfigyelt kitörési felhők világosabb színe arra utal: vízgőz került a levegőbe. Ez azt jelenti, hogy az Eyjafallajokull gleccserből még több olvadt jég került az aktívvá vált területre.

A nem minden előzmény nélkül működésbe lépett vulkán hasadéka hétfőn a Myrdal gleccservidék irányában nyúlt tovább. Arrafelé egy másik vulkán is található, az 1450 méteren fekvő Katla utoljára 1918-ban tört ki.

Geológusok és a hatóságok jelenleg bizonytalannak írják le a helyzetet. A megfigyeléseket fokozták, a sziget déli részén vezető utakat újfent lezárták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását