2024. március 29. - Auguszta

Levédetnék a Yorkshire-pudingot

Európai védettséget kérnek a Yorkshire-puding, az angol konyha lisztből, tojásból, tejből sütött és marhasültekhez kínált kedvelt körete számára helyi készítői, de a brüsszeli bizottság illetékese pénteken nem tartotta valószínűnek, hogy próbálkozásukat siker koronázza.
2010. március 13. szombat 06:55 - HírExtra
A vita előzménye, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban elfogadta a yorkshire-i rebarbara eredetvédelméről szóló kérelmet. A növény sajátossága, hogy melegházakban, fénytől elzárva termesztik, és lehetőség szerint gyertyafénynél takarítják be, különben beindul a fotoszintézis, amely megvastagítja és megkeményíti a rostokat, így savasabb aroma képződik.

Az első siker ismeretében a Yorkshire-puding három helyi készítője az egyik térségbeli élelmiszeripari lobbicsoport, a Regional Food Group (RFG) támogatásával úgy döntött, hogy hasonló eljárást kezdeményez terméküknek. Kérelmüket egy XVIII. századi, régi recepttel indokolják. "Az étel eredetvédelme megakadályozna más készítőket a világ különböző tájain abban, hogy az általuk sütött készítményeket Yorkshire-pudingnak hívják" - hangsúlyozta Sarah Knapper, az RFG kutatási és fejlesztési igazgatónője.

Brüsszel azonban szkeptikus. "Valószínűtlen, hogy a Yorkshire-puding európai eredetvédelmet kapjon" - vélekedett az Európai Bizottság egyik neve elhallgatását kérő tisztségviselője.

A lépés Nagy-Britanniában is kiválthatná a Yorkshire-pudingot évek óta sütő, számtalan ellenlábas készítő nemtetszését.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását