2024. március 29. - Auguszta

Vasarely-kiállítás Belgrádban

Folytatódik Victor Vasarely magyar származású francia képzőművész kiállítás-sorozata Szerbiában: Újvidék után csütörtöktől Belgrádban, a Szerb Nemzeti Bank halljában nyílik tárlat 140 eredeti grafikájából és 20 objektjéből.
2010. március 3. szerda 23:00 - HírExtra
A belgrádiak a Csepei magángyűjtemény anyagát láthatják a Nemzeti Bank épületében április 2-ig, naponta este 8 óráig. A megnyitón Radovan Jelasic szerb bankelnök (aki Baja mellett született és jól beszél magyarul) és Varga Imre nagykövet mond beszédet - mondta Szentgyörgyi Klára, magyar nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája szerdán az MTI-nek.

A Vasarely-anyag egy részét a szomszédos Drámai Színházban állítják ki, és ott folyamatosan vetítik Csepei Klára kisfilmjét Vasarely életéről. A film narrációs szövegét lefordították szerb nyelvre.

A szerbiai magyar nagykövetség a pécsi EKF alkalmából szervezte meg a pécsi születésű világhírű művész kiállítását először Újvidéken, majd Belgrádban, és később láthatják az érdeklődők Versecen, Szabadkán, Zrenjaninban, Nisben és több más szerbiai városban is.
A Vásárhelyi Győző (1906-1997) néven Pécsett született művész egy grafikai pályázat nyerteseként jutott ki 1930-ban Párizsba, ahol illusztrációkat és alkalmazott grafikákat készített.

1947-ben tért át a nonfiguratív alkotásra, és nevéhez kötődik az op-art stílusirányzat megteremtése. Az op-art, azaz optikai művészet nonfiguratív irányzata geometrikus alapformák ötletes variálásán alapul. Vasarely haláláig Franciaország egyik vezető kortárs képzőművésze volt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását