2024. április 18. - Andrea, Ilma

Primitív csillagok rejtőzködnek a Tejútrendszer közelében

A Tejútrendszer közelében lévő csillagködről készítette új felvételeket a Chilében, a La Silla-csúcson üzemelő Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai, akik a képek révén megleshették a születőfélben lévő csillagbébiket.
2010. február 19. péntek 16:15 - HírExtra
Az NGC 3603 katalógusjelű köd igen aktív csillagformáló régió. Mindössze 22 ezer fényévnyire van a Naptól, ez galaxisunk hozzánk legközelebb lévő "csillaggyára" - olvasható a Space asztronómiai hírportálon.

A régiót a gázfelhők és csillagpor gazdag szövedéke jellemzi, amelyet "bepettyez" az újszülött, forró csillagok által kibocsátott kék fény.

A csillagködben rejtőzködik az eddig "lemázsált" legsúlyosabb csillag is, amelynek tömege a Nap 116-szorosa.

Az NGC 3603 centrumában mindenféle rendű és rangú csillagok ezrei csoportosulnak. Többségük tömege hasonló vagy valamivel kisebb, mint a Napé, ám a leglátványosabbak az életük végéhez közeledő nagyon masszív csillagok.

Néhány kék szuperóriás egy köbfényévnél kisebb térségbe összpontosult három úgynevezett Wolf-Rayet csillag társaságában. Az utóbbiak igen fényes, nagy tömegű váltózócsillagok. Mivel anyagvesztésük igen gyors, nagyon rövid az élettartamuk, "mindössze" néhány százezer ezer évig ragyognak, majd szupernóvaként lángolnak fel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását