2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A gyanúsított rektor ügye a főügyész előtt

Védence elfogásának körülményei miatt a Fővárosi Főügyészséghez fordult Zamecsnik Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának ügyvédje.
2010. február 19. péntek 12:30 - HírExtra
Szabó János jogi képviselője az MTI-nek pénteken elmondta, azért fordult a főügyészséghez, hogy vizsgálják ki az elfogás körülményeit, így azt is: védence valóban ellenállást tanúsított-e az elfogása során, ahogy ezt a rendőri jelentés tartalmazza. Az előzetes letartóztatási indítványban a letartóztatás okaként ugyanis ezt jelölték meg, ugyanakkor az őrizetbe vételi határozatban az nem szerepelt - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy védence azt mondta: semmilyen ellenállást nem tanúsított, "a rendőrök artikulálatlan üvöltéssel" berontottak az irodájába, a földre lökték, rátérdeltek a hátára és megbilincselték. A rektoron olyan erősen rögzítették a bilincset, hogy az megsértette a kezét is, majd a rendőrök két órán keresztül "nem találták a kulcsokat" - mondta Zamecsnik Péter.
A bírói végzésben az olvasható, hogy a rektor passzív ellenállást tanúsított, ebben az esetben azonban egyáltalán nem indokolt ilyen erős rendőri bánásmódot alkalmazni - indokolta az ügyészséghez benyújtott kérését.

Az ilyen akciókról a rendőrségnek kötelező videofelvételt készítenie, ennek megvizsgálást is kéri Zamecsnik Péter. Az ügyvéd közlése szerint ezt a bíróságon jegyzőkönyvbe is mondta. Ez a vizsgálat a nyomozást nem befolyásolja - fűzte hozzá.

Szabó János, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak, csütörtökön helyezte előzetes letartóztatásba a Budai Központi Kerületi Bíróság. A nyomozók kedden tartottak házkutatást több helyen, így a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását