2024. április 19. - Emma

Ezúttal Irán irányított

A globális és az európai biztonság kérdéseinek megvitatásával folyatódott szombaton Münchenben az immár hagyományos nemzetközi biztonságpolitikai konferencia, amelynek középpontjában ezúttal Irán állt.
2010. február 6. szombat 20:36 - HírExtra
Az ország külügyminisztere megerősítette Teherán készségét a külföldön történő urándúsításra, ugyanakkor ezzel kapcsolatban új feltételeket támasztott. Manusehr Mottaki megismételte Ahmadinezsád elnök korábbi bejelentését arra vonatkozóan, hogy Irán készen áll a külföldön történő urándúsításra. Úgy ítélte meg, hogy ezzel jó esélyek nyíltak a régóta tartó atomvita megoldására.

A bécsi székhelyű ügynökség még tavaly októberben arra tett javaslatot, hogy Irán alacsony, 3,5 százalékos dúsítású uránkészletéből 1200 kilogrammot küldjön külföldre, elsősorban Oroszországba, ahol ezt 20 százalékosra dúsítanák. Onnan ezt Franciaországba szállítanák, ahol 12 hónapon belül fűtőanyag-rudakat készítenének belőle a teheráni kutatóreaktor számára. A NAÜ szerint mindezzel Irán bizonyíthatná, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Mottaki utalt arra: országa ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldön dúsítandó urán mennyiségét az iráni szükségletekhez igazítsák, és bele akar szólni a helyszínek kiválasztásába is. "Ha megvan a kölcsönös jó szándék és létrejön a megállapodás a mechanizmusról, a legkönnyebb lesz a legjobb helyszín kiválasztása" - jelentette ki a miniszter, aki az időtényezőt is módosítandónak nevezte. Szavai szerint országa csak akkor járul hozzá a külföldi dúsításhoz, ha annak megkezdésével egy időben már hozzájut fűtőelemekhez.

Az iráni állásfoglalást a legtöbb résztvevő, köztük James Jones amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Guido Westerwelle német külügyminiszter gyanakvással fogadta. Mindketten arra mutattak rá, hogy Teherán részről csak a tettek számítanak, és tényleges engedményekre van szükség. Ezt húzta alá az MTI-nek nyilatkozva Szekeres Imre honvédelmi miniszter is, aki Magyarországot képviselte az immár 46. ilyen jellegű konferencián.

A müncheni fórum vasárnap az afganisztáni helyzet megvitatásával folytatja munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását