2024. április 19. - Emma

A 21. század legújabb csodája

Párizs olyan "felmosógépekkel" akarja tisztán tartani járdáit, amelyek üzemanyaga használt étolajból nyert biodízel.
2010. február 2. kedd 13:35 - HírExtra
Kezdetben négy vagy öt járdamosógépet állítanak üzembe, amelyek fellocsolják, majd letisztítják a járdákat. Kísérleti jelleggel éttermekből összegyűjtött, feldolgozott étolajat fognak tesztelni üzemanyagukként - jelentette be Francois Dagnaud, a köztisztaságért és hulladékkezelésért felelős párizsi alpolgármester.

Az étolaj feldolgozásával előállított biodízelt 30 százalékos arányban keverik majd a közönséges dízelhez. A kísérlet végső célja az, hogy 5000-6000 járdamosógép működjön bioüzemanyaggal a francia fővárosban.

A polgármesteri hivatal ismertetett egy másik környezetkímélő kísérletet is, amelynek keretében folyami úton szállítanák el az újrafeldolgozható üveget Párizsból. Ez jóval kevesebb szennyezéssel járna, mint a jelenlegi rendszer, amelynek működtetéséhez évente 2500 teherautóra van szükség. A tervezet szerint a Szajnán és csatornáin szállítanák az üveghulladékot a Párizstól északkeletre fekvő Aisne megyében lévő feldolgozó üzembe.
A francia főváros illetékese szerint 2002 óta Párizsban évi 20 ezer tonnáról valamivel több mint 65 ezer tonnára nőtt az összegyűjtött üveghulladék mennyisége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását