2024. április 25. - Márk

Ellopták Auschwitz híres betűit

Ellopták az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé erősített hírhedt náci jelmondat, az Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) betűit - közölték a múzeummá átalakított tábor vezetői.
2009. december 18. péntek 11:07 - HírExtra
Egy rendőrségi szóvivő szerint a tettesek hajnali fél négy és öt óra között szerelhették le a vasból készült feliratot. Elvileg nem volt nehéz dolguk, de tudniuk kellett, miként volt a jelmondat a helyére erősítve - fűzte hozzá. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek kézre kerítésére. Egyelőre a térfigyelő kamerák éjszakai felvételeit elemzik, és egy nyomkereső kutyát vetettek be.

A mai Dél-Lengyelország területén lévő Auschwitzban (lengyelül Oswiecim) létesített haláltáborban a náci rezsim 1,1 millió embert pusztított el 1940 és 1945 között. Az áldozatok között egymillió zsidó volt. Rajtuk kívül még főként lengyelek, romák és fogságba esett szovjet katonák haltak meg a koncentrációs táborban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását