2024. április 25. - Márk

Gyurcsány okosan építget

Gyurcsány már a jövőjét építi. Minden jel arra mutat, hogy apró, de okos lépésekkel szeretne a jövő ellenzékének vezére lenni. Emiatt egyedül Mesterházy érezheti magát bajban.
2009. december 15. kedd 07:41 - Pénzes Dávid
Mesterházy Attila hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Semmi meglepetés nincsen ebben. Egy szürke eminenciás, aki a párt hivatalos szlogenjeit jól mondja fel, mindenkivel kompromisszumra törekszik, ráadásul ránézésre fiatal, főleg a Lendvai-Szekeres duó mellett állva. Nem is ezzel van itt a gond.

Felbukkan a régi arc


A gondot - megint és megint - Gyurcsány Ferenc hozhatja a szocialisták számára. Mert amennyire unalmas volt látszólag a hétvégi szocialista összejövetel, annyira volt izgalmas, ha a sorok közé tekintünk.

A gyönyörűen megterített kör asztalok felállítása, az amerikai nagyrészvényesek elitista gálaestjeit juttatta eszünkbe. Egy válsággal küszködő országban, amelynek válságkezelő kormányát éppen ez a párt támogatja és amely súlyos megszorításokat eszközül, nem biztos, hogy szerencsés így szervezni a rendezvényt. Bár lehet ez már a megújulás, mert máshol nem igazán fedezhető fel…

Tehát vissza Gyurcsányra, az MSZP Orbánjára, a hataloméhes politikusra, aki újra felpörgette magát, és mindent megtesz, hogy a jövő MSZP-jében helyzetbe hozza magát. Méghozzá minél előnyösebb helyzetbe.

Mesterházy kontra Gyurcsány

Büszke kampány
Mesterházy Attila beszédében intenzív, őszinte és büszke kampányt ígért tavaszra. Megígérte, hogy kemény riválisa lesz a jobboldalnak, de kérlelhetetlen ellenfele a szélsőjobbnak. José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök szavait idézve kiemelte, hogy Magyarországnak nem nagy vezérekre, hanem jó demokratákra van szüksége. Mesterházy Attila a tavaszi kampány vezetésével Szigetvári Viktort bízta meg. (index; MTI)
E cél elérésében egyetlen ember akadályozhatná meg: az új miniszterelnök-jelölt. Ráadásul Mesterházy Gyurcsány kormányázása alatt nem egyszer jelezte: nem mindenben ért egyet a pártvezér-kormányfővel. Mivel Gyurcsány idejében még finoman sem volt divatos a vezér ellen fellépni, ezzel a cselekedetével némi népszerűséget tudott elérni a lakosság körében. Ez természetesen visszagyűrűzött a pártba is, és Gyurcsány távoztával szinte egyenes út vezetett a lista vezető helyére. A kettőjük közti konfliktus magva azonban szárba szökkent.

Gyurcsány nem is hagyta annyiban: beindította túlmozgásos izmait és minden befolyását latba vetve a negyedik helyig küzdötte fel magát az országos listán. Mi több, az őt végletekig támogató emberek jelentek meg a lista elején. Ez egy fontos győzelem azon az úton, amit kijelölt magának.

De mi is ez a cél?


Külön ült
A pártvezetés is asztaloknál foglalt helyet az "Új kiegyezést!" szlogent hirdető pódium közelében. A legszembetűnőbb az volt, hogy Bajnai Gordon, Lendvai Ildikó, Kovács László és Mesterházy Attila asztaltársaságához nem csatlakozott az előző kormányfő: Gyurcsány Ferenc szinte tüntetőleg, messze a pártvezetőségtől foglalt helyet egy másik asztalnál, körülbelül ötven méterre Bajnaiéktól. (index; MTI)
Természetesen az ellenzéki vezető szerep. A jövőben borítékolható, hogy az MSZP lesz a legnagyobb ellenzéki párt, aminek egyáltalán nem mindegy, ki lesz a vezetője. Az ellenzéki egy kifejezetten hálás szerep, és a jövőt tekintve a Fidesz-kormánynak hihetetlen nehéz lesz úgy kormányoznia, hogy népszerű maradjon. Ekkor pedig felértékelődnek majd az MSZP leendő vezetőjének politikai megnyilvánulásai.

Az, hogy Mesterházy Attila most listavezető, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ő lesz ez a személy. Persze nyilván készül rá. Látja a politikai lehetőségeket, ezek pedig az ő esetében nem a kormányalakításról, sokkal inkább az ellenzék vezéri helyének megszerzéséről szólnak.

Gyurcsány elkülönülése a kongresszuson, hogy nem állt ki egyértelműen, vállt-vállnak vetve Mesterházy mellett, ami annak a biztos jele, hogy lassan elkezdődik a jövő helyeinek a pozicionálása. Gyurcsány pedig szintén igényt tart eme vezetői szerepre.

Kérdés, hogy mindez jó-e a baloldalnak, vagy sem? Nehéz erre válaszolni, de az leszögezhető, hogy Gyurcsány a baloldal egyik olyan üstököse volt, aki mögött hatalmas embertömegek tudtak felsorakozni, egy karizmatikus jelenség, akiben rengetegen hittek. Az üstökösök azonban eltűnnek. Gyurcsány betöltötte szerepét, nehezen elképzelhető, hogy képes megújulni és még egyszer feltűnni a magyar közélet egén. A neve annyira összefonódott a magyar gazdaság mélyrepülésével, a társadalmi problémák kiéleződésével, sőt a morális válsággal, hogy kétséges, miként tudná mindezt elfelejtetni az emberekkel.

Orbán kontra Gyurcsány


Van némi hasonlóság Orbán Viktorral, hiszen a baloldali média őt is addig rugdosta, míg egyfajta ördögi kép alakult ki róla sokakban. A "Gyurcsány a hibás" kampány ugyanilyen volt. A különbség azonban az, hogy míg Orbán a kormányzása alatt gatyába rázta Magyarországot (igaz, voltak neki is olyan ügyei, amiket a mai napig nem tisztázott), addig Gyurcsány kénytelen volt lemondani a posztjáról, olyan súlyos helyzetbe került az általa vezetett ország.

Orbánnak sikerült felállnia, és minden jel szerint ő lesz Magyarország következő miniszterelnöke. Gyurcsány utóbbi hetekben végzett tevékenysége arra utal, ő is meg fog próbálkozni a hasonló felállással.

Vajon sikerülhet?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Kis Dénes
2010. január 5. 17:11
Kedves Bogáta!
Adott esetben nemecsek ernő nevét is így írták, mert ennek jelentése volt.
Barát Éva Bogáta
2009. december 17. 19:51
Kedves Hozzászóló! A mocskolódó szavak gyűjtögetése helyett, a magyar helyesírás szabályzatával kellene inkább időt töltenie. Ezek után a véleményét kulturált formába öltve, no és helyesen írva, fogalmazza meg. Ahogy fogalmaz, ír, önről ad csak jellemvonásokat.
Tóth Mária
2009. december 15. 14:31
gyurcsánynak az ország- és népellenes cselekedetei miatt kivánom, hogy egy sötét tömlöc mélyén végezze kenyéren és vizen, mert ezt érdemli cserébe. Egy aljas, hazug, gerinctelen, alávaló, népirtó, rabló gazember.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását