2024. április 19. - Emma

A bruttó államadósság a GDP 77,1 százaléka volt

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye 2009 II. negyedévével záruló elmúlt egy évben 1.208 milliárd forint volt, a GDP 4,7 százalékát érte el, a bruttó államadósság az időszak végén a GDP 77,1 százalékát tette ki, míg a második negyedévben a forint erősödésének köszönhetően a devizahitelesek tartozása 923 milliárd forinttal csökkent.
2009. október 1. csütörtök 14:24 - HírExtra
A háztartások nettó finanszírozási képessége az utolsó négy negyedév adatait figyelembe véve a GDP 2,9 százaléka volt. A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye az utóbbi egy évben a GDP 1,0 százalékát érte el.

Összességében a nemzetgazdaság finanszírozási igénye - a külföld finanszírozási képessége - a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP 2,8 százaléka volt a vizsgált időszakban. A második negyedévben az államháztartás finanszírozási igénye a negyedéves GDP 3,4 százaléka, 215 milliárd forint volt.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett (maastrichti) adóssága - a túlzott hiány eljárás (EDP) keretében az Európai Bizottságnak jelentett mutató - 2009 II. negyedévének végén a GDP 77,1 százalékát tette ki, 19.971 milliárd forintra rúgott.

A helyi önkormányzatok finanszírozási igényüket (130 milliárd forint) elsősorban a hitelintézeti betéteik és értékpapír-követeléseik csökkentésével és hiteltartozásaik növelésével fedezték.

A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényét (50 milliárd forint) alapvetően központi kormányzattól kapott hiteltartozásaik növekedése fedezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását