2024. április 24. - György

Kínában épít az amerikai óriás

A First Solar nevezetű amerikai cégóriás egy gigantikus méretű napenergiával működő erőművet tervez építeni Kínában. A beruházás nem csak a napenergia-piacban hozhat forradalmi változásokat, hanem a Kínába tartó tőkeáramlásban is.
2009. szeptember 10. csütörtök 08:29 - Pásztor Balázs



A külföld és Kína

Kína még
A kínai Guangdong Nuclear Power Corp., 1,1 milliárd dolláros beruházással 300 megawattos naperőművet épít, az ázsiai ország északi részén, Ningxiam autonóm tartomány területén. A cég 4 éven belül szeretné befejezni a beruházást, mihelyt megkapja a központi kormányzat engedélyét. A Guangdong jelenleg csak a Guangdong Daya Bay, és a Ling Ao atomerőműveket üzemelteti, amelyek együttes beépített kapacitása megközelíti a 4000 megawattot.(energiainfo)
A terv nem csak az energiapiacot átalakítani szándékozó grandiózus cél miatt érdekes, hanem egyéb gazdasági szempontok szerint is. Nevezetesen ez az első igazán jelentős amerikai beruházás, amely Kínában történik - és a más külföldi országok sem büszkélkedhetnek sok ilyennel. "Ez némileg megdöntheti azt a fajta gondolkozást, hogy Kínában a nem kínai cégek soha nem bírnak bekapcsolódni a piacba, bármit is mondjon a törvényi szabályozás” - mondta Ahearn.

Az üzlet azokat a vádakat is lecsendesítheti, amelyekkel a külföldi napenergia-tőkések vádolják Kínát: vagyis hogy arra ösztönzi a napenergia-manufaktúrákban dolgozó munkásait, hogy olyan cégeket favorizáljanak, amik Kína érdekében állnak (Suntech Power Holdings, Trina Solar, Yingli Green Energy). A hazai érdekeket pedig az nyugtatja meg, hogy Kína saját fejlesztésű gigantikus napenergia-farmját is elkezdte építeni a Qadiam medencében, amelynek a végcélja 1 gigawatt telejsítmény előállítása.

Kína egyébként is a világ vezető napenergia-panel - és egyéb napenergia-kellék- előállítója, amely szektor idén válságban volt. Ám az iparág vezetői szerint már látni a fényt az alagút végén: bár már az év negyedik negyedévében növekedés várható, de a teljes visszaállást csak 2010 második negyedévére várják. Ebben nagy szerepet játszhat az, hogy főként Kína révén, a napelemek ára az elmúlt egy évben majdnem a felére csökkent.



Betörnek Amerikába

Ráadásul a kínai cégek az amerikai piacra törnek, aminek elérése érdekében két trükköt is bevetnek. Egyrészt az összeszerelést Amerikában végzik - kivédve a protekcionista amerikai törvényeket - másrészt kezdetben olcsóbban adják paneleket, mint amennyibe a teljes előállításuk került - ez utóbbit a bőséges állami támogatásnak köszönhetően tehetik meg. A szintén napenergia-panelben utazó német Q-cells nevű cég pedig azzal indokolta 500 alkalmazottjának elbocsájtását, hogy nem bír versenyt tartani a jóval olcsóbb kínai panelekkel.

Az ilyen, és ehhez szükséges beruházásokra szükség is van, hisz egy klímaszakértő szerint drasztikusan meg kell növelni megújuló energiaforrások használatát, már ha tartani akarjuk a maximum 2 fokos felmelegedési határt. Azt pedig nem árt, ha már csökkenteni nem tudtuk. Így hát nekünk sem ártana példát venni a megújuló energiaforrások fokozott támogatásáról - hisz mint látjuk, a dolog nem csak a Földnek jó, hanem nagy pénz is rejlik benne.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását