2024. április 25. - Márk

Leszoktatnák az oroszokat a vodkáról

Dmitrij Medvegyev hadat üzent az alkoholizmusnak. Eddig még egyik orosz vezetőnek sem sikerült soha megállítania a növekvő orosz alkoholfogyasztást, emiatt lehet, hogy Medvegyev is belebukik majd. Vagy mégsem?
2009. augusztus 26. szerda 08:09 - Kesjár Norbert
Oroszország egyik legnagyobb gondja évtizedek (évszázadok) óta az, hogy az országban az alkoholizmus mind nagyobb méreteket ölt. Habár a jelenlegi statisztikai adatok sokkolóak és azonnali megoldásért kiáltanak, az orosz politikai vezetők dolga nem lesz egyszerű, ha meg akarják állítani a romló tendenciát.

Kudarc, kudarc, kudarc

Mindenki kezében ott a pia
A szokásos moszkvai utcakép is megerősíti a közvélekedést és a statisztikákat. Ha az ember végigsétál egy moszkvai utcán alig lát olyan férfit, nőt, kamasz gyermeket vagy kismamát, akinek a kezében nem lenne legalább egy kibontott sörösüveg.
A történelem során már többször próbálkoztak azzal az ország vezetői, hogy megfékezzék az oroszok millióit megnyomorító és halálba segítő alkoholizmust.

Az oroszok alkoholfogyasztási szokásai az utóbbi pár száz évben mit sem változtak: első helyen még mindig a nemzeti italuk, a vodka áll. Mégpedig töménytelen mennyiségben.

A közkeletű állítás szerint ugyanis az oroszok minden szeszes italt nagy kedvvel fogyasztanak. A vélekedést a statisztikai adatok is alá támasztják. A népszerű amerikai újság, a Time magazin cikke által idézett adatok szerint Oroszország a világ első számú alkoholfogyasztó nemzete. Az orosz Nemzeti Egészségügyi Intézet adatai szerint egy lakosra évi 18 liter tiszta szesz jut.

Az újságcikk szerint 1970 óta minden évtizedben megduplázódott az elfogyasztott alkohol mennyisége. Ez pedig azt eredményezte, hogy mára a 20 és 39 év közöttiek 38 százaléka, a 40-59 éves korosztálynak pedig az 55 (!) százaléka alkoholistának számít.
További megdöbbentő – és elborzasztó – adat, hogy évente több mint 30 ezren halnak meg alkoholmérgezésben (a lap összehasonlításképpen idéz egy másik megdöbbentő adatot, eszerint a 10 évig tartó afganisztáni háborúban szovjet részről 15 ezren vesztették életüket).

Medvegyevnek sikerülhet?

Vodka helyett autó
Borisz Grizlov, az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma elnöke szerint „minden egyes ember egy új autó árát takaríthatná meg” abból a pénzből, amit alkoholra költ.
Forrás: Time.
A mostani terv előtt egyszer volt jelentősebb – országos – küzdelem az alkoholfogyasztás ellen. Mégpedig akkor, amikor Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár 1985-ben alkoholtilalmat rendelt el a Szovjetunió egész területén. Bár az akkori vezetés nagy reményeket fűzött a teljes tilalomhoz, az nem váltotta be a reményeket, sőt, további hatalmas károkat okozott az orosz embereknek. Az oroszok ugyanis nem nyugodtak bele, hogy a boltokban nem lehetett kapni alkoholt, ezért házilag pótolták a megszokott adagjukat. Ezen „italok” minősége azonban rendkívül silány volt, s ez odáig vezetett, hogy több százezren betegedtek meg azoktól. Sőt! Rengetegen – főleg a szegényebbek – megelégedtek mással, például arcszesszel vagy kölnivel is – az eredményt nem érdemes részleteznünk…

Gorbacsov tehát csúfosan megbukott a tervével, s pár hónap után visszavonni kényszerült azt.

Most, huszonnégy év elteltével újra hadat üzent a Kreml az alkoholizmusnak. Medvegyev szerint az alkoholizmus „nemzeti csapás” Oroszországnak. „Képzeljék el, hogy hány üveg vodka kell ahhoz, hogy az egészségüket tönkretegye” – fordult az ország népéhez az elnök, s rögtön hozzátette, hogy a statisztikák szerint minden egyes személy, legyen az férfi, nő vagy gyermek, évente 18 liter vodkát „fogyaszt”.

Az, hogy ez a megdöbbentő adat a múlté legyen, az orosz kormány minden korábbinál határozottabb intézkedések megtételére készül. A „gyógymódot” a magasabb adókban és a keményebb törvényi szankciókban látják. A jövedéki adó megemelése és a szeszes italok árusításának korlátozása (amely a kis boltoknak megtiltaná az árusítást, s csupán a szupermarketek számára engedélyezné azt) azonban bumeránghatást is kiválthat, mert az emberek újra rászokhatnak a rossz minőségű „italokra”.

Az elnöki bejelentés hatalmas jelentőségűnek tekinthető. Bár kimenetele erősen kérdéses, mindenképpen fontos, hogy maga az elnök jelentette be és nem a kormányfő, Vlagyimir Putyin. Pedig Putyinnal talán meggyőzőbb lenne kampányolni, hiszen közismert, hogy ő – az oroszok többségéhez képest – kevésbé szereti a tömény szeszt, inkább a sört részesíti előnyben, s azt is csak mértékkel fogyasztja. Az azonban, hogy nem ő, hanem Medvegyev jelentette be az alkoholizmus elleni harcot, azt is jelenti, hogy az elnök „viszi el a balhét”, azaz ő viseli a felelősséget abban az esetben, ha mégsem jön be a kormány számítása. S meglehet, Putyin is tudja, hogy ezt a nemzeti problémát orvosolni kell, mégsem vállalkozott arra, hogy ő legyen az anti-alkoholizmus elleni harc arca. Ez megerősíti azt, hogy még sokáig szeretne népszerű és meghatározó politikusa lenni Oroszországnak.

Kérdés csupán, hogy melyiknek: egy alkoholista vagy egy józan Oroszországnak? Nagyon nem mindegy.
Forrás: HírExtra/Time
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását