2024. április 20. - Tivadar

5000 hektáron irtott parlagfüvet a hatóság

A parlagfű elleni védekezés keretében eddig mintegy ötezer hektáron kellett hatósági intézkedést tenni: közérdekű védekezést elrendelni, illetve növényvédelmi bírságot kiszabni.
2009. augusztus 25. kedd 16:28 - HírExtra
Gólya Gellért országos növényvédelmi főfelügyelő elmondta: a következő hetekben várhatóan nő az eljárások száma, hiszen a területek 30 százalékát ellenőrizték eddig. A szakember a most kiszabott bírságok mértékéről még nem tudott pontos felvilágosítást adni, de elmondta, hogy várhatóan a tavalyihoz hasonló mértékben fognak idén bírságot kiszabni. Közölte, hogy 2008-ban 423 millió forint bírságot vetettek ki.

Hozzátette: a legnagyobb "pollenszolgáltatók" a mezőgazdasági területek, különösen a napraforgótáblák és tarlóterületek. Mint mondta, a nagyobb problémát a másfél millió hektárnyi tarlóterület okozza, ezért erre külön akcióprogramot szerveztek.

Gólya Gellért ismertetése szerint mindenkinek június 30-ig kellett kiirtania a parlagfüvet földterületén, és október végéig, a parlagfű szezon végig kell ezt az állapotot fenntartania.

A növényvédelmi főfelügyelő emlékeztetett arra, hogy a földművelésügyi tárca már 2001-ben előírta a parlagfű elleni védekezési kötelezettséget, akkor még kifejezetten az agrárium területén, majd az Országgyűlés 2005-ben fogadta el azt a törvényi szabályozást, amely az egészséghez való alapjog biztosítása érdekében kötelezővé teszi minden földtulajdonosnak és földhasználónak a parlagfű elleni védekezést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását