2024. április 20. - Tivadar

Obama új korszakot nyitna

Barack Obama amerikai elnök a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán kezdetén a Fehér Házból küldött hét végi videoüzenetében megismételte: elkötelezte magát amellett, hogy új korszak kezdődjön az USA és a muzulmán világ között.
2009. augusztus 24. hétfő 07:30 - HírExtra
"Az amerikai nép nevében - beleértve mind az ötven állam muzulmán közösségeit - Amerika és a világ muzulmánjai fogadják legjobb kívánságaimat; ramadan kareem (boldog ramadánt)" - mondta Obama. A ramadán ünnepi hagyományai a közösnek tartott értékekre emlékeztetnek, arra, hogy az iszlámnak mekkora szerepe volt az igazság, a haladás, a türelem és az emberi méltóság ügyének előmozdításában - emelte ki üzenetében.

A keresztény Obama kifejtette: a böjtölés több vallás része, azt célozza, hogy a hívők közelebb kerüljenek az istenhez és azokhoz, akiknek nem biztosított a mindennapi betevője.

"Mindannyiunknak emlékezni kell arra, hogy azt a világot, amelyet fel szeretnénk építeni és azokat a változásokat, amelyeket el szeretnénk érni, a saját szívünkben és közösségeinkben kell elkezdeni" - fogalmazott az elnök, aki gyerekkorát a legnagyobb muzulmán népességű országban, Indonéziában töltötte, és apja muzulmán vallású volt.

Kijelentette, az Egyesült Államok a határain kívül is egy békésebb és biztonságosabb világ építésére törekszik. Mind mondta, országa a többi között ezért fejezi be felelősséggel az iraki háborút, szigeteli el a szélsőségeseket, valamint támogatja a Közel-Keleten az izraeliek és a palesztinok jogait is elismerő úgynevezett kétállami megoldást.

Obama az első olyan amerikai elnök, aki beiktatási beszédében a muzulmán szót használta. Hivatalba lépése után az első tévéinterjút az al-Arabija arab hírtelevíziónak adta, kijelentette, "az a feladatom a muzulmán világ irányában, hogy értésre adjam, az amerikaiak nem az Önök ellenségei".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását