2024. április 23. - Béla

Idén visszavesznek a hurrikánok

Csökkentették a szakemberek az Atlanti-óceán észak részére idén előre jelzett hurrikánok számát a viszonylag nyugodt időjárási körülmények miatt.
2009. augusztus 6. csütörtök 06:49 - HírExtra
pusi vihar valósul majd meg, ezek közül is csak négy lesz hurrikán, és közülük is csak kettő nagyobb méretű.

Az elmúlt évtized egyik legnyugodtabb hurrikánszezon kezdete nyomán a szakemberek közölték, hogy az El Nino-jelenség hatása a Csendes-óceán térségében késztette őket arra, hogy módosítsák előrejelzésüket.

Az El Nino a Csendes-óceán dél-amerikai partokhoz közeli felszíni vizeinek abnormális felmelegedése, amely miatt a Csendes-óceán nyugati vidékének esős időjárása kelet felé tolódik. A három-hat évente ismétlődő jelenség aszályhoz vezet Ausztrália, Délkelet-Ázsia, és India egyes részein, áradásokat okoz Peruban és Chilében, illetve hidegebb és csapadékosabb telet hoz az Egyesült Államok déli vidékein. Az El Nino miatt csökken az Atlanti-óceán vidékén a hurrikánok száma.

"Az év eddigi eltelt nyugodt időszaka ellenére a floridaiaknak, mint minden évben, fel kell készülniük a hurrikánokra. 1992 is nyugodt év volt, aztán az Andrew hurrikán szörnyű károkat okozott" - mondta Philip Klotzbach, az egyik kutató.

Mindeközben két trópusi vihar alakult ki a Csendes-óceánon, a mexikói partoktól távol, az egyik az Enrique, amely 120 kilométeres óránkénti sebességgel északnyugati irányban halad, és a Felicia nevű, amelyik óránként 72 kilométeres sebességgel ugyanabban az irányban Hawaii felé tart.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását