2024. április 23. - Béla

Darfúr káoszba süllyedhet

Végéhez közeledik az Afrikai Unió és az ENSZ közös békefenntartó missziója a szudáni Darfúrban. A 3 éves mandátum alatt volt minden: vér verejték, könnyek. Siker? Nos, ez már nagyobb kérdőjel.
2009. július 28. kedd 18:09 - Kőrösi Viktor Dávid
Szudán, pontosabban a szudáni terület múltja ennél azért többre taksálja az országot annál, ami az elmúlt 150, de különösen 60 évben történt. 1955 óta negyven év polgárháborúval telt el, a halottak száma több milliós, a szegénység óriási, a politika vezetés pedig korrupt.

2003-ban Darfúr tartományban kirobbant felkelés is az ország instabilitásának egy jele volt, vagyis a hatvan éve húzódó vallási-etnikai választóvonalat eddig nem sikerült – még nemzetközi segédlettel sem – eltüntetni. 2003 óta kétmillióan hagyták el lakhelyüket, s becslések szerint 450 ezer ember halt meg a harcokban és a járványokban.

2004-ben fegyverszünetet kötöttek a harcoló felek, majd 2007-ben az Afrikai Unió és az ENSZ elindította közös békefenntartó misszióját. A UNAMID feladata mindenek előtt az alapvető szükségletekre vonatkozó humanitárius ellátás biztosítása, a civil lakosság védelme, a jogállami működés szavatolása. Az AU-ENSZ együttműködés ugyanakkor hivatott a békefolyamat ellenőrzésére, s lehetőséget kell teremtenie a béketerv megvalósításához.

Sokan vannak, de nem elegen


A jogi hátteret a 2007. július 31-i 1769-es számú ENSZ BT-határozat jelentette, amely után az operatív munka 2007. december 31-én kezdődött. A Biztonsági Tanács 2008-as döntése alapján a UNAMID mandátuma 2009 július 31-ig tart. Az elmúlt másfél évben a békafenntartás 37 áldozatot követelt az AU-ENSZ koalíció katonai erejéből, a statisztikák alapján. 22 katona, 9 rendőr, 1 katonai megfigyelő, 1 nemzetközi és 4 helyi civil áldozatot szedett a szudáni forrongás. További adat, hogy – felfelé kerekítve – 1,6 milliárd dolláros költségvetéssel bír a küldetés 2008. július 1. és 2009. június 30. között.



A rendelkezésre álló 16.200 egyenruhás azonban nem biztos, hogy el tudja érni azt, amire hivatott. Még el sem kezdődött a misszió, s máris baljós árnyak tűntek fel az UNAMID fölött. Egyfelől már az is probléma volt, hogy Szudán elnöke nem szívesen látta az ENSZ-katonákat az AU rendfenntartói mellett. Omar al-Bashir szerint ugyanis az ENSZ Szudán rekolonizációjával próbálkozik Másfelől kérdés volt az, hogy hogyan lehet integrálni azt a 9.000 afrikai uniós katonát, akiket már 2006-2007-ben is hiteltelennek tartottak a fővárostól, Kartumtól nyugatra lévő Darfúr tartomány lakosai. Andrew McGregor, a Jamestown Alapítvány terrorizmus-szakértője szerint ennek oka az, hogy az „élni és élni hagyni” jelszó jegyében az AU katonák kevésbé lépnek fel hatékonyan, amit a lakosság zokon is vesz, jelesül számon kéri a védelmet.
Forrás: HírExtra / Wikipedia / UN.org / JamesTown.org / voanews.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását