2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Irán is adhat gázt a Nabuccónak

A török energiaügyi miniszter szerint a jövőben akár Irán és Oroszország is adhat majd gázt az Európai Unió és az Egyesült Államok által támogatott Nabucco-gázvezetéknek.
2009. július 12. vasárnap 07:55 - HírExtra
Taner Yildiz a NTV televíziónak adott szombati interjújában úgy vélekedett: a Nabucco esetében "nem szabad majd meglepődnünk, ha azt látjuk, hogy egy nap Oroszország is gázszállítóvá válik", "s az is könnyen meglehet, hogy a jövőben Irán szintén beszállító lesz". Yildiz nyilatkozatának súlyt ad, hogy most hétfőn, 13-án írják alá Ankarában a Nabucco-gázvezetékről szóló kormányközi megállapodást a részes felek, így Magyarország képviselői.

Pénteken Türkmenisztán közölte, hogy kész gázt elkülöníteni a Nabucco-gázvezeték számára, s Azerbajdzsán is jelezte, hogy hozzájárulhat a vezeték gázzal való feltöltéséhez. Mindez fokozza azokat a reményeket, hogy sikerül majd megfelelő mennyiségű gázt lekötni a vezeték feltöltéséhez és működtetéséhez - azaz a Nabucco valóban életképes lehet.

Az Egyesült Államok szerint Irán csak akkor kapcsolódhat be a Nabucco-tervbe, ha normalizálódnak a két ország diplomáciai kapcsolatai. A másik probléma Irán atomprogramja, amiről a Nyugat azt gyanítja, hogy valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésére szolgál, s ezért ez a kérdéskör már évek óta egyre komolyabb feszültségek forrása. Yildiz szerint az energiaügyi beruházások időnként segíthetnek a nemzetközi környezet javításában, s Törökország amúgy is úgy tudja: néhány európai ország már aláírt előzetes megállapodásokat Iránnal. Az érintett országokat nem nevezte meg.

Yildiz szerint mindenképp szükség van arra, hogy "bebiztosítsák" a Nabucco feltöltését, tisztázzák a gázszállítók kilétét. Európa gázszükségleteinek egynegyedét jelenleg Oroszország biztosítja, s e mennyiség 80 százaléka az Ukrajnát átszelő vezetékeken érkezik. A Nabucco - noha még a legjobb esetben is csak Európa teljes gázfogyasztásának 5 százalékát adja majd - csökkentheti az olyan tranzitproblémákat, mint ami idén az év elején történt, amikor hirtelen leálltak az Ukrajnán át történő szállítások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását