2024. március 29. - Auguszta

Egy könnyed borkóstolás?

Ittak már igazán jó, finom Cserszegi Fűszeresből készült bort? Nem? Akkor itt az ideje, hogy bepótolják! A HírExtra most házhoz viszi önöknek az ország egyik legfinomabb borát!
2009. július 7. kedd 14:19 - HírExtra
Bakonyi Károly neve mond valamit? Na jó, kérdezek könnyebbet. Cserszegi Fűszeres? Ugye beugrik? Talán egy-két, a hazai borászat remekeit ismerő olvasó szájában már össze is futott a nyál. Igen, a dunai borok egyik legjobb alapanyagáról, egy szőlőfajtáról van szó, melyet annak idején Bakonyi mester hozott létre keresztezés útján. Az e nemes fajtából készült borok idén immáron tizennegyedik alkalommal mérettettek meg a Cserszegi Fűszeres Országos Borverseny keretében.

50 finomabbnál finomabb bor

A Dunai Borrégió egyik jellemző fajtája a Cserszegi Fűszeres fehér bort adó fajta. Ezt bizonyítand idén Soltvadkert adott otthont a XIV. Cserszegi Fűszeres Országos Borversenynek, melyre az ország minden tájáról, mintegy 50 bormintát küldtek a borászok. Az eseménynek budapesti kihelyezett helyszíne is volt, a Duna Borok Kertje.

Hogy egyáltalán mi lehet egy fajta borverseny célja? Naná, hogy a fajta népszerűsítése! Ez a szőlő- és borfajta ugyanis mára – sok más fajtával együtt – hungarikummá vált. Ráadásul a Dunai Borrégió lelkesedése is érthető: a Duna által feltöltött területek talajszerkezete ugyanis kiválóan alkalmas ennek a keresztezett szőlőfajtának a termesztésére (csak a rend kedvéért: a Cserszegi Fűszerest az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezéséből alkotta meg a fentebb már említett Bakonyi úr). Csak egy példa a Duna-menti borászok a Cserszegihez fűződő szakértelmére: Bács-Kiskun Megyének az idei „Megye Bor” választáson, a fehér bor kategóriában, egy Cserszegi Fűszerest választott a zsűri a megye legjobb fehér borának

Ön is megkóstolná?

De vissza a versenyhez: a tizennegyedik alkalommal megrendezésre került országos fajtaversenyre összesen 50 bort neveztek, három kategóriába: forgalmi-, termelői-, illetve muzeális asztali és tájborok. A zsűri természetesen neves szakemberekből állt, de csak a három legkiválóbb bort díjazta (a bor minőségének értékelése érzékszervi úton történik, fontos a bor illat- és zamatanyagának intenzitása, finomsága és harmóniája).

Az esemény budapesti kihelyezett helyszíne a Duna Borok Kertje volt, mely egy újszerű kezdeményezéssel online tette követhetővé a soltvadkerti borverseny eredményhirdetését. A Dunai Borok Kertje lényegében egy időszakosan üzemelő kis borsziget a Szabadság téren.

Mi, a HírExtra újságírói speciel maximálisan megértjük, ha ezek után kedvet kaptak egy kis Cserszegi Főszeresre, vagy bármilyen finom borra…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását