2024. április 20. - Tivadar

A hercegek harcolni akarnak

Vilmos herceg, a brit trón második számú várományosa a jelek szerint kissé féltékeny öccse katonai karrierjére, és erős utalást tett arra, hogy ő is szeretne frontszolgálatot teljesíteni.
2009. június 18. csütörtök 20:26 - HírExtra
A 26 éves Vilmos - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan király lesz - az első számú brit katonai akadémián, Sandhurstben végzett, csakúgy, mint a 24 éves Harry. Jelenleg mindketten helikopterpilóta-kiképzésen vesznek részt a brit királyi légierő kötelékében.

Harrynek mindazonáltal jóval komolyabb katonai múltja van, mint bátyjának: az ifjabbik herceg tavaly több hónapig Afganisztánban szolgált, ténylegesen a tűzvonalban, amivel komoly közmegbecsülést vívott ki magának.

Harryt azonban - miután biztonsági okokból szigorú hírzárlattal övezett afganisztáni jelenléte mégis kiderült - idő előtt hazahívták, tekintettel arra a veszélyre, hogy a tálibok első számú célpontjává válhat. Az eset után az az egyértelmű vélemény alakult a brit hadvezetésben, hogy belátható időn belül sem Harryt, sem Vilmost nem engedik frontszolgálatra.

A két herceg azonban a jelek szerint fellázadt.

Vilmos - aki még nem vett részt éles katonai bevetésen - egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen azt mondta: nem azért jelentkezett katonai szolgálatra, hogy a seregben kényeztessék és megkülönböztetett módon bánjanak vele. - Ha Harry képes erre, akkor én is - tette hozzá, öccse hadszíntéri bevetésére utalva.

Vilmos herceg a BBC idézete szerint egyenes utalást tett jövőbeni uralkodói szerepére, mondván: fontosnak tartja, hogy hiteles személyiségként tölthesse be a brit hadsereg főparancsnoki tisztségét.

A brit fegyveres erők jelenlegi legfőbb parancsnoka a két herceg nagymamája, a 83 esztendős II. Erzsébet királynő, vagyis a hadnagyi rangban szolgáló Vilmos és Harry egyaránt a felséges nagyszülő alárendeltje.

A csütörtöki beszélgetésen szintén jelenlévő Harry közölte: "fantasztikus lenne", ha visszamehetne Afganisztánba, és erre a legjobb esélye most már helikopterpilótaként van.

Vilmos és Harry a királyi légierőnél nagybátyjuk nyomdokaiba lép. A királynő másodszülött fia, András yorki herceg - Károly trónörökös öccse - több mint húsz évet töltött a haditengerészeti légierőnél helikopterpilótaként, és a Falkland-szigetekért Argentínával vívott 1982-es háborúban éles, gyakran életveszélyes harci bevetéseken vett részt.

András herceg frontszolgálata óta Harry volt a brit királyi család első magas rangú tagja, aki tényleges hadszíntéri bevetésen vett részt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását