2024. április 23. - Béla

Jo-val kezdődött, ez lett belőle - egy sportág kálváriája

Minden Jo-val kezdődött, aztán a nemtörődöm szövetség jól elszúrt mindent. Pedig ma már nagyhatalom lehetnénk. Ez a magyar strandröplabda kálváriájának és élni akarásának (siker)története.
2009. június 16. kedd 07:32 - Gedei Szilárd
Napjaink egyik leglátványosabb sportága, milliók rajonganak érte az egész világon Kanadától Brazílián át egészen Svájcig. Női és férfi szakága is megtalálható a nyári olimpia programján, a profi élversenyzők dollár tíz- sőt százezrekért küzdenek a versenysorozatok helyosztóin. Magyarországon azonban valamiért alig ismerik, vagy ha tudják is hova tenni a játékot, rendszerint nem egészen jó helyre teszik. Mi az oka annak, hogy a strandröplabdázás messze nem olyan színvonalú hazánkban, mint lehetne? A HírExtra ennek a kérdésnek a megválaszolására vállalkozott.

Kösz, Joe!

Hogy jön a strand a röplabdához?
A strandröpi természetesen amerikai találmány. A derék tengerentúliak már a ’20-as években a partra vitték a röpit, Európában pedig 1927-ben jelent meg – a francia nudista mozgalomnak köszönhetően. A kaliforniai State Beach pályáin pedig már ’49-ben ugyanazokkal a szabályokkal játszották, ahogyan ’96-ban Atlantában, az első strandröpivel dúsított olimpián.
A játék nemzetközi mezőnyét évtizedek óta uraló amerikaiak mellett a brazilok, az ausztrálok és most már a kínaiak tekinthetők igazi, megkérdőjelezhetetlen nagyhatalomnak.
Pedig minden olyan szépen indult... A sportág magyar hódítása ugyanis a nyolcvanas évek végén kezdődött, amikor is egy Magyarországon élő amerikai úriember, bizonyos Jo (a vezetékneve az éles emlékű röplabdás illetékesek szerint Lamsal volt) megtette a Magyar Röplabda Szövetség felé az első lépéseket strandröpi ügyben. Később Bernáth Beával, a korábbi válogatott teremröplabdázóval együtt tette le a magyar strandröplabda alapjait: 1990 nyarán amerikai mintára, amerikai szabályok szerint megrendezték az első országos bajnokságot.

Csakhogy a sportág hazai hőskorát csúnya leépülés követte. Kun Gábor, hazánk egyik legtapasztaltabb strandröpis versenyszervezője abban látja a hibát, hogy a kilencvenes években a játék népszerűsítése, tömegesítése egyszerűen elmaradt.

Megjött a kedve a sportághoz? Esetleg még csak ismerkedik a strandröpivel? Íme egy kis összeállítás a világ homokos röplabdapályáiról: ízelítő a strandröpi profijainak közreműködésével!

– Akkoriban a strandröplabda csak kirakat szinten létezett, nem volt képzés, a teremből jöttek ki a játékosok, akik jól érezték magukat. Szó sem volt edzőkről, pályákról, még csak szűk háttérrel sem rendelkezett a sportág. Ennek a megteremtése hosszú-hosszú évekig elmaradt – mondta el a HírExtrának Kun.

Elszúrták

Eredmények mégis vannak…
Ötödik helyen végzett a Dambendzet Nathalie, Józsa Zsuzsanna duó a Zágrábban rendezett CEV Szatellit strandröplabda-tornán vasárnap. A magyar egység bravúros szereplése során hét meccset játszott, s ebből ötöt megnyert. Vasárnap a vigaszág harmadik fordulójában a mieink egy osztrák kettőst győztek le, majd az első helyen kiemelt honfitársaiktól kikaptak.
A mai napig aktív versenyszervezőként működő strandröpis szerint a teremváltozatot előtérbe helyező szövetség egész egyszerűen nem érezte át ebben az új, látványos sportban a kitörési pontot, mellyel meg lehetett volna állítani a teremröplabdára akkortájt jellemző hanyatlást.

A versenyszervezők azonban nagy erőfeszítések árán életben tartották a játékot, hogy aztán a 2000-es években elkezdődhessen valami kis pezsgés: egyre inkább előtérbe került egy-két támogató. Különböző pályázati pénzekből összegyűlt nagyjából száz millió forint is, amit pályák létesítésére fordítottak, nemzetközi áttörést az eredményekben azonban csak nem sikerült elérniük.

– 2000-től kezdve voltak jó női párosaink, de nem kaptak igazi támogatást. Ebben a sportban ugyanis rengeteget kell szerte a világban versenyezni, ha valaki a felszínen akar maradni. Mivel ma már egyre kevesebb az ilyen jellegű támogató, a mi versenyzőink is csak a kisebb, minél közelebbi nemzetközi tornákra tudnak eljutni – vázolta a sportág ördögi körét Kun Gábor.

Van benne fantázia, csak...

A bajt csak tetézte, s máig tetézi, hogy utánpótlás lényegében alig akad, mintha el lenne szigetelve a sportág a többitől – főleg sporttámogatásilag. Attól függetlenül ugyanis, hogy a strandröplabda olimpiai sportág, a magyar sportvezetés elég mostohául bánik vele.

– Komoly szakmai háttér kellene. Úgy kellene felépíteni a strandröplabdát, mint annak idején a jéghokit, ez persze egyrészt pénz, másrészt szakmai program kérdése. Utóbbi azonban már körvonalazódik: külföldi edzőkben, pályákban, sőt fedett pályákban (jelenleg egyetlen fedett strandröplabda pálya sem található kis hazánkban – a szerk.), valamint az utánpótlásképzésben kellene gondolkodnunk. Utóbbi esetében talán hamarosan történik egy komolyabb előrelépés, ugyanis pályázunk egy jelentősebb állami támogatásra a Héraklész program keretében – mesélte reménykedve Kun, s hozzátette: a strandröplabda sokkal-sokkal előrébb járhatna hazánkban, ha kicsit komolyabban vesszük tíz évvel ezelőtt.

A strandröpiben ugyanis rengeteg fantázia van, csak az igazi háttér hiányzik mögüle.

Mint oly sok más esetben is ebben az országban…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását