2024. április 25. - Márk

A válság ellenére szeretünk olvasni

Teljesen megtelt érdeklődőkkel a 80. Ünnepi Könyvhét helyszíne, ami alátámasztani látszik a szakemberek állítását: a közönség érdeklődése a válság ellenére sem csökkent a könyvek iránt.
2009. június 7. vasárnap 08:37 - HírExtra
Mint Sárközy Bence, az elsősorban kortárs magyar szépirodalmat megjelentető Magvető főszerkesztője elmondta, kiadójuk 14 új kötettel érkezett a könyvhétre, és tapasztalataik szerint újdonságaik címszáma mellett az érdeklődők tábora sem csökkent. "Az áprilisi könyvfesztivál is azt bizonyította, hogy a nagy könyves eseményeken a vásárlási kedvvel semmi gond nincs" - fogalmazott.

A szakember szerint fontos a könyvhét fiatalítása, ezért nagyon jó ötletnek tartja a szombaton első alkalommal megrendezett Könyvek Éjszakáját, melynek során a legtöbb kiadó egészen éjfélig különleges programokkal várja olvasóit.

Este 8-tól éjfélig félóránként a Magvető más-más szerzője látja vendégül egy pohár sörre mindazokat, akik a kiadó standjánál 5000 forint felett vásárolnak. A hordót Esterházy Péter veri csapra, majd többek között Darvasi László, Grecsó Krisztián, Fehér Béla, Király Levente, Kovács András Ferenc, Spiró György, Tóth Krisztina és Závada Pál fog sört csapolni és könyvet ajánlani - árulta el a Magvető munkatársa.

A Kossuth Kiadót vezető Kocsis András Sándor is úgy vélte, "a könyvhét mindig egy örömünnep, és külön szerencse, hogy talán az időjárás is megkegyelmez". A tizennégy újdonsággal jelentkező kiadó vezetője elmondta: az új kötetek közül kettő emelkedik ki az eladott példányok tekintetében: Paul Lendvai Magyarok és Bereményi Géza Jézus újságot olvas című munkája.

"Eddig az a tapasztalatunk, hogy sokat vásárolnak az emberek, de inkább az alacsonyabb árkategóriájú könyveket keresik. Az én személyes meglátásom azonban az, hogy pénteken ennyien talán még soha nem voltak" - vont gyors mérleget.

Megjegyezte, a Kossuth Kiadó is várakozással tekint a Könyvek Éjszakája elé: este 8 órától minden vásárlójukat egy pohár borral és pogácsával látjuk vendégül.
Tapasztalt könyvheti szerző létére a Kocsis András Sándor mellett dedikáló Csányi Vilmos író, etológust is magával ragadta a rendezvény hangulata: "ez egy rítus, hogy lássák azt a pacákot, aki ilyeneket irkál" - fogalmazott.

A szépíróként is egyre gyakrabban jelentező kutató elmondta: a Kossuth pavilonja előtt Bukfenc mindent tud és Jeromos című hangoskönyveit dedikálja, de előtte a szomszédban, a Kalligram Kiadónál a Bábosok című regényét írathatták vele alá az olvasók.

Elmondása szerint a Csányi Vilmos után dedikáló Bereményi Gézához érkezett Sándor Pál. A filmrendező azt mondta: "ebben a kulturális vákuumban, ami manapság van, boldogság itt lenni".

Hozzáfűzte, hogy a könyvünnepre természetesen akkor is kilátogatott volna, ha Bereményi Géza éppen nem dedikálna, de - anélkül, hogy további részletekről beszámolt volna - elárulta: az íróval egy közös filmre is készülnek.

Újdonságként találkozhatott a közönség a könyvheti olvasóklubbal. Mint a "sátorkönyvtár" munkatársai elmondták, ott a könyvhétre megjelent szinte összes újdonság megtalálható; az érdeklődők egy igazolvány leadása után bármelyik kötetet kiválaszthatják, és leülhetnek olvasni a sátorban. "Délelőttönként még kevesebb a látogató, délután már sokkal több, este pedig alig lehet elzavarni az embereket" - számoltak be a kezdeményezés sikeréről.

Míg a szabadtéri standokon folytak a dedikálások, és a színpadokon zajlottak a műsorok, a Partvonal kiadó a Vörösmarty téri Gerbeaud cukrászdában mutatta be Sass Sylvia Az álmok éneke című új kötetét.

A világhírű operaénekesnő saját elmondása szerint egy komoly betegség után kezdte írni második könyvét, először csupán "önmaga rendezésére". A munkával egy év alatt készült el, de a kötet hosszú évek lerakódott gondolatait tartalmazza. Az álmok énekében Sass Sylvia képzőművészként is feltűnik, a kötet illusztrációit maga szerző készítette.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását