2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A világelit Budapesten - pénteken kezdődik a világbajnokság!

Sokan játszották már, mégis csak kevesen ismerik igazából: péntektől vasárnapig Budapest ad otthont az ötödik szektorlabda világbajnokságnak. Hogy milyen labda? Ja, hogy gombfoci! Az viszont profi szinten.
2009. május 13. szerda 07:29 - Gedei Szilárd
Létezik egy sportág, mely abszolút mentes a doppingtól, remekül tudják űzni a fogyatékosak és az épek egyaránt, nagyszerűen fejleszti a szellemi és ügyességi képességeket, teljesen kortalan, független a nemektől, nem mellesleg ez az egyetlen sportág, melyet magyarok találtak ki. Természetesen a gombfociról van szó, illetve hivatalos nevén nevezve a szektorlabdáról, melynek ötödik világbajnokságát május 15-17-ig rendezik a Testnevelési Főiskolán.

Gombfoci, vagyis szektorlabda, azaz izé… asztalilabdarúgás!

A VB programja
Május 15. (péntek):
• 10.00 Ünnepélyes megnyitó
• 10.30 Csapatversenyek
• 11.00 Gombfoci-történeti kiállítás megnyitója
• 15.00 Egyéni selejtezők
Május 16. (szombat):
• 09.00 Csapatversenyek.
• 09.00 Egyéni középdöntők
• Ifjúsági és serdülő verseny
Május 17. (vasárnap):
• 09.00 Páros bajnokság
• 13.00 Döntők
• 15.00 Ünnepélyes eredményhirdetés
Világbajnokság? Gombfociból? Bizony ám, sokat változott azóta a világ, mióta a 1910-ben először elkezdtek játszani a pesti fiatalok… Aztán pedig sorban a generációk. Persze sokunk kedvenc gyermekkori időtöltése – vajon hányan lehetnek, akik annak idején házi vagy éppen gyári készítésű kis mütyürjeikre a Népsportból kivágott focisták arcait ragasztgatták, és néhanapján cserélgették egymás között az ilyen mód létrejött kincseket – létezik profi felfogásban is, részletesen kidolgozott szabályrendszerrel, komoly versenyekkel (a gombfocit egyébként több százezren játszák Magyarországon kedvtelésből, ami pedig a versenysport részét illeti: eléri az 1300 főt azoknak a száma, akik a szektorlabdázás hazai versenyrendszerében részt vesznek).

A legjelentősebb torna természetesen a már említett világbajnokság – mindkét szakágban. A szektorlabdázást ugyanis a dél-amerikaiak kicsit másképp játszák, mint mi: ott a labda különbözik az Európában megszokottól. Pont ezért kétféle típusa él meg a Nemzetközi Szektorlabda Szövetségen belül (ez a szövetség és a magyar szervezet is egy a Jókai utcában található szűk pincehelyiségben található), és kétféle versenyt rendeznek a vébén is. Ahogy Horváth Imre, az említett szervezetek elnöke, volt világbajnok játékos mondta a HírExtrának: az amerikaiak elindulnak a mi szabályaink szerint, mi pedig az ő szabályaik szerint a versenyen, s megpróbáljuk egymást legyőzni.

A kezdetektől a világbajnoki címekig – ha kíváncsi a szektorlabda történetére, szabályaira és nagy személyiségeire tekintse meg az alábbi videót!

Szektorszabály érthetően
A passzolás, illetve a plusz jutalomlépés elérésének egyik formája a szektorszabály alkalmazása. Szektornak nevezzük az egyes bábukat körülvevő 4,5 centiméteres övezetet. Szektort adni annyi, mint bepasszolni a labdát az egyik bábunkkal egy másik bábunk szektor övezetébe, vagyis a bábu szélétől mért 4,5 cm távolságon belülre. Ha sikerül, folytathatjuk a támadást.
Szimpatikus felfogás, annyi szent… A két évente rendezendő vébén részt vevő tizenhat ország majd’ ötven versenyzője is hasonló motivációkkal érkezik hazánkba, mind az öt kontinensről. Afrikában például egyetlen nigériai fiatalember űzi a sportágat, aki – hogy, hogy nem – Magyarországon járt egyetemre…

Hogy jön a biliárd a gombfocihoz?


Aki tehát kedvet érez, az nyugodtan próbálja ki a játékot, a hétvége során ez érdeklődőket is szívesen várják a rendezők a TF-en – persze azért nem árt leszögezni, hogy aki profi szinten akarja mívelni ezt a sportágat, annak nem elég tudnia, hogy mi is az a szektorszabály (lásd keretes írásunkat).

– A sakk, a biliárd és a labdarúgás keveréke ez a játék – tudtuk meg Horváth Imrétől. – Amikor ugyanis célzunk, akkor egy biliárdszerű célzás a meghatározó, amihez jön egy sakkszerű előregondolkodás és egy futballszerű taktika. De még akkor sem megy semmire az ember, ha mindezeket elsajátította, szükségeltetik ugyanis nagyfokú koncentrálóképesség és egyfajta önismeret is – tette hozzá Magyarország – és ezáltal a világ – szektorlabdasportjának apostola.

A magyar versenyzők azonban ismerik annyira magukat, hogy kimondják: egyik versenyszámban (egyéni, páros, csapat) sem lehet más a cél, mint a győzelem. De valahol ez teljesen normális, hol máshol várnánk el a hazai dominanciát, mint egy a magyarok által kitalált játék budapesti világbajnokságán…

Fantasztikus gólok, elképesztő támadások – nézze meg ön is a parádés összeállítást a legnagyobb gombfocis trükkökről!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását