2024. április 25. - Márk

Az amerikai lelkiismeret 'kritikus tömege'

Csupán órákkal azt megelőzően, hogy Észak-Korea az ENSZ határozott tiltása ellenére is fellőtte a végül is csak műholdat szállító ballisztikus rakétáját, Obama Amerika „morális kötelezettségére” hivatkozva egy atomfegyverek nélküli világot hirdetett meg.
2009. április 10. péntek 07:19 - Tatai Gábor
Az amerikai a történelem egyetlen olyan nemzete, amely bevetett már nukleáris tömegpusztító-fegyvereket, és az első olyan ország, amely kormánypénzekből támogatta a még gyermekcipőben járó atomkísérleteket, hogy félelmetes fegyvert kovácsolhasson az „idegen tűzből”. A hófehér halálfény Új-Mexikó lakatlan homokdűnéit nyalta végig először. Szilárd Leó, Teller Ede és Einstein homályos elméleteit csak kísérletekkel lehetett tovább kutatni.

A molekuláris Szentek Szentjében tapogatózó mérnökök, 1945. július 16-án Trinity-nél egyetlen másodperc leforgása alatt hevítették az anyagot 10 millió fokra. A hasadt csók nem csak azt a pármérföldnyi sivatagot, de az egész amerikai földet megszentségtelenítette, a rajta élők szívébe és lelkébe olyan terheket és rémálmokat csempészett, melyekkel Kennedy után, - néhány „kellemetlen” aktualitástól sürgetve – most csak Obama mert újból számot vetni.



A béke ára

Nyuszi a kofferből
Roosevelt elnök egy pánamerikai tudományos konferencián, az ijedt német, magyar és amerikai származású kutatóknak azt mondta, ha nem segítenek a bomba kifejlesztésében, azzal a szabad világ biztonságát veszélyeztetik. Ironikus módon, a kutatást sürgető német fejlesztésekről, csak a háború után derült ki, hogy soha nem léteztek. Roosevelt fenyítésétől kezdve, az atom már nem volt többé tudományos kérdés, hanem a politika sebváltójává vált, sorsáról már nem a tudósok, hanem az dönt, aki éppen a kormány mögött ül. Az éjfekete koffer bilincse legutóbb Obama csuklóján kattant, aki szemmel láthatóan nem kíván tovább a béke „Utolsó Érvének” bűvöletében élni.
A japánok fanatizmusa közismert volt a második világháborúba belefáradt amerikai vezetés előtt, hiába az európai fegyvernyugvás, a sárkány hosszú és elszánt ellenállásra készült, ahogy annak már Pearl Harbournál is hangot adott. Egy Japán elleni földi offenzívához, már se anyagi, se politikai források nem álltak Washington rendelkezésére, a lakosság a harcok azonnali beszüntetését és a katonák mielőbbi hazatérését követelte. Utólag már számtalanszor, a legkülönbözőbb körökből mentegetőztek azzal, hogy egyedül a béke érdekében és a nagy nyomás miatt nyúltak a 20 kilótonnás tiltott almákhoz, melyek Trinity-nél értek vérpirosra és Japánban potyogtak a földre.

Tinaian szigete, Japántól 1500 mérföldnyire található, itt állt az amerikai hadsereg 509 repülőszázadának a bázisa, ahonnan a hiroshimai műveletet 1945. augusztus 6-án megkezdték. A „Little Boy”-t, ebben a formájában, korábban soha nem tesztelték, a 15 kilótonnás, kezdetleges bomba még uránmagot kapott.

A detonációt a levegőben időzítették, jóval a város felett, abban az optimális magasságban, mely a robbanás maximális rádiuszát biztosította. A „Fat Man” impulzus bomba, már jóval átgondoltabb dizájn volt, itt a belső gyújtószerkezetet plutónium héj vette körül, a 70 ezer életet követelő első támadás után, csak három nappal később dobták Nagaszakira. Itt 42 ezer ember szó szerint égett hamuvá, a város épületeinek 49 százaléka teljesen eltűnt a föld színéről és kb. 170 ezer ember - csak évekkel később - vesztette életét az ekkor kapott sugárdózis miatt.



Mindkettőt túlélte

A gomba alatt
Lassan tisztuló fejjel, a férfi csak fokozatosan eszmélt rá, hogy életben van, ám az ég fölötte, már nem az a verőfényes, józan kékség volt, mint amire percekkel azelőttről emlékezett. Akár egy ideglázas LSD álom, hatalmas tűzoszlop kúszott a felhők fölé, valószerűtlenül betöltve az egész horizontot, csak több száz méteres magasságban okádta ki magából a felszippantott hamut és törmeléket, gombaként spórázva be a várost és környékét a radioaktív halállal. „Mindennek furcsa tört fénye volt, a színek bonyolult ritmusban váltakoztak körülöttem, valahogy úgy, mint egy kaleidoszkópban” – mondta Yamaguchi, aki a fél arcát beborító, súlyos égési sérülésekkel tántorgott el a legközelebbi bunkerig.
Tsutomu Yamaguchi a Földön valaha volt összes nukleáris támadást túlélte, sem ő, sem a szakértők nem gondolták volna, hogy egyszer megéli a 80. életévét is. Jelenleg a 89-et tapossa, egyik fülére már teljesen süket, korábban erős dohányos is volt. 1945-ben, azon a tiszta augusztus 6-ai reggelen, még társaival együtt vette fel a munkát a hirosimai Mitsubishi gyárban. Amikor néhány perccel később - egész pontosan 8:15-kor - az ég minden előjel nélkül, hirtelen lángba borult, Yamaguchi életben kecmergett ki az olvadt fémtől és holtestektől borított műcsarnok romjai közül. Mint a világ legszerencsésebbjeinek – vagy pont, hogy legszerencsétlenebbjeinek – egyike, a katasztrófa után nem volt mit tennie, mint hazatérnie, Nagaszakiba...

Yamaguchi még azt sem tudta pontosan, hogy mi történt vele, felejtést és magyarázatokat keresve indult rövid sétára, a Nagaszaki-i otthon virágokkal környezett kerti útján: „Jó hangulatban voltam, ám ahogy sétálgattam, egyszer csak repülőgépzaj ütötte meg a fülem. Felnéztem az égre, és észre vettem a magányosan repülő B-29-et, ahogy két ejtőernyős csomagot dobott maga alá, és hirtelen… olyan volt, mint egy magnéziumvillanás, az egész égboltot beborította, engem a lökéshullám borított fel” – meséli Yamaguchi a Times-nak, majd „minden sötét volt körülöttem olyan, mint a mozikban, a vetítés előtti néma csend…”.
Forrás: HírExtra / Times ONLINE / Trinity and Beyond '95 (The Atomic Bomb Movie)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását