2024. április 20. - Tivadar

Az életveszélyes sportág

Az úszás-kerékpározás-futás hármasából összeálló triatlon esetében legalább kétszer nagyobb a hirtelen szívhalál kockázata, mint a maratonfutásnál.
2009. március 30. hétfő 14:43 - HírExtra
A triatlon egyre népszerűbb sport, különösen a jótékonysági céllal rendezett tömegversenyek szaporodnak az Egyesült Államokban. A most közzétett vizsgálat azt mutatja, hogy egymillió résztvevőből átlagosan 15-öt ér halál triatlon közben, főként az úszás szakaszában, míg maratonfutás közben 4-8 ember hal meg egymillióból a statisztikák szerint.

Kevin Harris minneapolisi kardiológus és kutatócsoportja 922 810 triatlonista adatait elemezte, akik 2006 januárja és 2008 szeptembere között az Egyesült Államok 2846 versenyén indultak. Az összesen 14 halálesetből 13 úszás közben történt, a fennmaradó pedig kerékpáros baleset volt.

A kardiológus elmondta, hogy a triatlon legveszélyesebb szakasza az úszás, mert az emberek általában uszodákban készülnek fel, a verseny viszont tavakban, folyókban és az óceánban zajlik. Ezeken a helyeken a hideg víz és az áramlatok növelik a terhelést, az úszási szakaszból pedig bajosabb kiszállni, mint a futásból vagy kerékpározásból. Mindehhez még a versennyel és tömeggel járó stressz is hozzájárul.

Harris hangsúlyozta, hogy az emberek legtöbbször alapos orvosi vizsgálat nélkül vágnak bele a próbákba, de a látszólag rendben lévő szívnél is jelentkezhet halálos ritmuszavar.
A tanulmányt az Amerikai Szívgyógyász Kollégium orlandói (Florida) konferenciáján ismertették a szerzők szombaton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását