2024. április 18. - Andrea, Ilma

Börtönben Robin Hood, a spanyol

Börtönbe került a spanyol bankos Robin Hood, az a 33 éves férfi, aki hiteleket csalt ki pénzintézetektől - csaknem fél millió eurónyit (150 millió forintnyit) -, amelyekből azután egy antikapitalista magazint finanszírozott.
2009. március 19. csütörtök 13:37 - HírExtra
A lap nem volt hosszú életű, csak egy számot élt meg. 200 ezer példányban nyomtatta Enric Duran - ő a spanyol Ribon Hood - és ingyen osztogattatta szét Barcelona utcáin hasonló ideológiát valló aktivistákkal. A magazinban leírta, miként csalta ki a kölcsönöket bankoktól, összesen 39-től és 68 esetben. Ténykedését nem tartja bűnnek, csupán polgári engedetlenségnek.

"Mi lehetne jobb annál, mint fosztogatni azokat, akik minket fosztogatnak és odaadni a pénzt azoknak, akik a bankrendszer ellen harcolnak?" - vetette fel tavaly szeptemberben megjelent újságjában, amelynek címe: Válság.

Az önleleplező lapkiadás után persze a bankos Robin Hood helyzete is válságosra fordult, jobbnak látta, ha elmenekül hazájából és meg sem állt Dél-Amerikáig. E hét keddjén azonban visszatért, és rögvest letartóztatták.

Visszatérését a Válsághoz hasonló szellemű magazinocska megjelenéséhez időzítette, kétezer aktivista osztogatta kedden a Podemos (kb. Képesek vagyunk) című lapot, amely a kapitalizmus ellen agitál és tippeket ad a hiteltörlesztések beszüntetéséhez.

Duran a lapban tudatta, hogy nem ügye bírósági tárgyalására tért vissza, és nem azért, mert már elege lett a bujkálásból, hanem, hogy részt vegyen egy szélesedő társadalmi mozgalomban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását