2024. április 24. - György

Emigráns vagy spion?

A harmadik világból a jobb élet reményében utaznak ki Amerikába. De van olyan is, akit nem ragad magával az Álom és immáron alapos helyismerettel tér haza, egyenesen az iszlám szélsőségesek soraiba.
2009. március 13. péntek 07:29 - Tatai Gábor
A trükköt már a KGB is ismerte. A frissen kikiáltott és lassan Amerikához forduló Izrael tömegesen hívott haza zsidókat a szovjet blokkból is. A rettegett titkosszolgálat az ő soraikba beépülve – ha az izraeli biztonságiak szűrését átvészelték – évtizedeken át zavartalanul szolgálták a kommunizmus világuralmi törekvéseit, közvetlenül a fehér sas szárnyai alatt.



Nem ízlett a fánk?

Az al-Shabaab
Napjainkban az al-Shabaab (’a fiatalok pártja’) gerillák tartják irányítás alatt Szomália déli és középső területeit. 2006-ban a The Guardian arról írt, hogy ők tehetők felelőssé négy Szomáliában szolgáló nyugati önkéntes haláláért, és egy tucatnyi helyi eltűnéséért, akik korábban információkat adtak át a nemzetközi terrorelhárításnak. Ugyan ez év júliusában a csoport 720 válogatott tagját Libanonba küldték, hogy ott vegye fel a harcot az izraeli erőkkel szemben. Csaknem 80 százalékuk a háború után is ott maradt, és beleolvadt a Hesbolláhba. Az al-Shabaab, sok más iszlám szélsőséges mellett a Dzsihád lokális ügyét szolgálja Etiópia és a térség más szekuláris kormányzatai ellen.
Az Amerikai hivatalos körök állítása szerint az olyan állampolgárok, akik szomáliai gyökerekkel rendelkeznek, számtalan esetben térnek haza az afrikai államba, ahol aztán olyan szélsőséges csoportokhoz csatlakoznak, mint az al-Shabaab milícia. A szenátusi bizottság gyanújának értelmében a frissen toborzott iszlámisták között, most több – korábban - Minneapolis-i lakos is van – olvasható a BBC News internetes portálján. Az al-Shabaab vezetése közvetlen kapcsolatban van, olyan csoportokkal is mint maga az al-Kaida, az amerikai vezetés mindkettőt veszélyes terrorcsoportként tartja számon.

Ennek ellenére, Washington szerint még nem bukkant fel arra utaló egyértelmű nyom, hogy az ex-amerikaiak az Egyesült Államokat terveznék megtámadni: „azért utaznak Afrikába, hogy hazájukért harcoljanak, és nem azért, hogy az al-Kaida Dzsihádjához csatlakozzanak Amerika ellen”- idézi a BBC, a még mindig optimista Andrew Liepman-t, aki az amerikai Hírszerzési és Terror-elhárítási Hivatal főnöke.

Öngyilkos merénylő, amerikai útlevéllel

Az amerikai toborzottak között volt az a 27 éves Minneapolis-i egyetemista is, aki tavaly októberben robbantotta fel magát Szomáliában. Az FBI nemzetbiztonsági tisztségviselője, Philip Mudd az eset után így fogalmazott: „Afrikába térnek haza, majd ott - közülük néhányat – ágyútöltelékké gyúrnak. Sokan egyenesen a frontvonalba kerülnek, és úgy gondolom, aztán ott is halnak meg. Amerikai állampolgárként”.



Amerika szomáli közössége

Több mint 200.000 szomáli-amerikai él napjainkban Amerika szerte. A legnagyobb közösségek olyan nagyvárosokban élnek, mint Minneapolis, Seattle, San Diego, Atlanta vagy Columbus. A népszerű külpolitikai elemző, Gregory Pirio, a Szomáliáról írt Afrikai Dzsihád c. könyv szerzője egy BBC-s interjú kapcsán ezt mondta: a szomáli-amerikai kisebbség köreiben is „komoly aggályokat keltett” az al-Shabaab nemzetközi toborzásának ténye.

„1991-ben rengeteg ember döntött úgy, hogy Szomáliát elhagyva az Egyesült Államokban kezd új életet azután, hogy Siad Barre kormányának bukásával megszűnt az ország központi irányítása” – mondta Pirio. Szomorúan jegyzi meg, hogy az al-Shabaab ármánykodásának köszönhetően, most az egész közösségnek a róluk alkotott társadalmi kép sérülésével kell szembenéznie.
Forrás: HirExtra / BBC News
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását