2024. április 24. - György

MDF, a hervadó Ibolya

Bokros Lajos MDF-színekbe való öltöztetésének alapvető célja a párt megmentése volt. Azonban egyre inkább úgy tűnik, a hatás ennek az ellenkezője lesz: Bokros a vesztét fogja okozni a pártnak.
2009. március 9. hétfő 19:19 - Pénzes Dávid
Furcsa dolog az, hogy egy ember ennyire fel tudja korbácsolni az indulatokat egy párton belül, és gyakorlatilag a szakadás vagy még inkább szétesés felé vigye azt. Persze teljesen világos, hogy az MDF hosszú agonizálásának ez csak az egyik állomása. Itt nem Bokros Lajos személyéről szól ugyanis a hacacáré, hanem az MDF-ről, úgy anblokk.

Hol vannak a kompromisszumok?

Az, hogy őspárttagok lépegetnek ki az MDF-ből, hogy a frakció felbomlásával fenyegetnek, egy biztos támogatottsággal és jó vezetéssel rendelkező pártnál fel sem merülne. Ezek annyira radikális lépések, amik már-már túlmennek a politika határain.

Jól tudjuk: a politikai a kompromisszumok művészete. Csáky Pál és Olajos Péter kilépése, Hock Zoltán vagy Katona Kálmán kilépéssel való fenyegetőzése nem a kompromisszumról szól. Ahogy az sem, ahogy Dávid Ibolya bejelentette, lemond, ha nem szavazzák meg az EP-listát, azaz Bokrost meg Habsburgot.

Komoly a gond

Ez a kapkodás, és az MDF-es politikusok döntéseiben felfedezhető szélsőséges megnyilvánulások mind arra utalnak, valami nagyon nagy gond van a párton belül. Hogy mi ez? Arra rendkívül egyszerű a válasz. A párt támogatottsága, ami lényegileg nulla. Mert ha van is egy-két vagy három százaléknyi választópolgár, akik őszintén szavaznának a Fórumra, még messze nem elég az üdvösséghez. Messze nem elég a jelenlegi MDF-es képviselőknek, hogy egzisztenciájukat a jövőben biztosnak lássák a Parlament falain belül.

Ilyen helyzetben természetes reakció lehet az idegesség, a meggondolatlan lépések megtétele, a rossz döntések meghozatala. Nyilvánvaló, hogy minden egyes MDF-es szeretne bent maradni a Parlamentben. Sőt, szeretné, ha az MDF bent maradna. Ám mikor erre az esély egyre kisebb, hát elkezdik ámokfutásukat és a kisebb-nagyobb konfliktus helyzetek apropójaként gyorsan elhagyják a süllyedő hajót.

Ibolya, a kulcs

A másik gond maga Dávid Ibolya. A pártelnök figyelme egyre inkább távolodik a valóságtól. A támogatottság zuhanásának nem elismerése, olyan hiba, amit épeszű politikus nem követhet el. Sőt, a legmegdöbbentőbb az volt, mikor a pártelnök a szombati választmányi ülésen bejelentette, az MDF támogatottsága Bokros Lajos indításának hírére 10-20 százalékosra nőt. Hogy ezt vajon milyen közvélemény-kutatás alapján gondolja, rejtély.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a pártnak nagy esélye van arra, hogy Dávid Ibolya vezetése alatt kerüljön ki a Parlamentből. Míg az előző választáson ott volt a Tisztelet Társasága, akik a szocialista időseket rá vették, hogy az MDF neve mellé ikszeljenek, addig most a párt egyedül maradt. Semmi mása nincs, csak egy hervadó Ibolyája. Ez pedig nem fogja meghozni a szavazatokat. Ahogy egy volt MSZP-s miniszter (Bokros) sem.

A szocikkal együtt?


A sokat pedzegetett MSZP-MDF összeborulás egyesek szernt még mindig segíthet. Kérdés, hogy kin? Mert az MDF-en csupán addig, míg bent van a Parlamentben. (Cserébe a támogatásért a szocik megszavazhatják az MDF egy-két módosító indítványát, meg esetleg pozíciókat ígérhetnek a halódó pártnak.) A következő választáson azonban mindkét félnek rendkívül kínos lehetne egy ilyen jellegű koalíció.

Szétesés


Bárhogy is lesz, egy biztos. Az MDF frakciójából hétfőn távozik Csáky András. Ezzel a frakció gyakorlatilag megszűnik. Persze addig még Herényi Károly sok követ megmozgathat, hogy ez ne történjen meg. Hogy az MDF frakciója egyben maradjon, találnia kell valakit, aki hajlandó beülni az ő soraikba. Ez azonban már most is több mint vicces, leginkább szánalmas.

Hiszen ha még emlékezünk Almássy Kornél majd Vas János októberi kilépésekor ugyanezt kellett eljátszania az MDF frakcióvezetőjének. Herényi akkor a Fideszből kiebrudalt meztelenkedő és verekedő képviselőt Lengyel Zoltánt találta a piacon. Most azonban jóval nehezebb lesz a helyzete, már-már reménytelen.

Mert kik közül választhat? Almássy és Vas biztosan nem ül vissza, marad Császár Antal és Tóth András illetve Gyenesei István pártfüggetlen miniszter. Mikor legutóbb kellett MDF-es képviselőre vadászni, mindhárman határozottan elzárkóztak az ötlettől. Hogy most miként lesz, még nem tudjuk, de bárhogy is alakul, az MDF ettől még nem lélegezhet fel. Hock Zoltán és Katona Kálmán, akik mindeddig támogatták Dávid Ibolya ötleteit, most elbizonytalanodtak, és kilépésüket fontolgatják.

Az MDF végső alkonya egyre közelebbinek látszik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását