2024. április 19. - Emma

Elkúrás helyett Bokros-csomagot! – A nép is ezt akarja

EP listavezetőből miniszterelnökké akarta konvergálni tegnap Dávid Ibolya Bokros Lajost, az MDF új üdvöskéjét. Az eddig is nagy port kavart ügy mostani lépése lehet nem is akkora hülyeség, amint amilyennek tűnik.
2009. március 10. kedd 13:29 - Pásztor Balázs
Ibolya megkattant

Dávid Ibolya fejében az egyik kerék megakadt, majd eltört, és földre kiömlő gyógyszereivel kézenfogva elgurult. Mással ugyanis nem lehet megmagyarázni, hogy miért verte szinte szó szerint szét a pártját. Dávid mélyrepülése a veszett-pincsihez meglepően hasonló viselkedésével kezdődött, a 2002-es választások előtti televíziós kerekasztal-beszélgetés során. Az addig rendkívül népszerű pártelnökasszony népszerűsége hatalmasat zuhant - ami azóta sem állt helyre - és már akkor sokan azt gondolták, hogy egy idegszanatóriumban, és nem a Parlamentben lenne a helye.

A 2006-os választási küszöböt is csak isteni szerencsével (?) lépte át az MDF, és a tavalyi lehallgatásos Almássy botrány sem tett jót a pártelnök és pártja hírnevének. Az ifjúsági szervezet (IDF) és több politikus elpártolt a párt Ibolya-ágától, amiért szinte kiírtották őket az MDF-ből.

Most pedig Bokros Lajost rántotta elő a kalapból, mint a párt EP-képviselői jelöltjeinek listavezetőjét, anélkül hogy a pártot magát megkérdezte volna erről. Az ellenzők hőbörgésére Ibolya behisztizett és kijelentette: ha nem szavazzák meg, ő lemond. Így megszavazták, amire Olajos Péter és Katona Kálmán a kilépését fontolgatja - ám Csáky András ki is lépett, amivel hétfőtől megszűnik az MDF, mint parlamenti frakció (10 fő kell egy frakcióhoz és így csak 9-en lesznek).

Derült égből Bokros

Azonban az ámokfutásnak itt nincs vége. Bár Bokros Lajost EP képviselőnek jelölte - ráadásul az első helyre, így szinte biztos hogy Brüsszelben fogja boldogítani a nagyérdeműt -, de ez nem akadályozta meg Dávidot abban, hogy két napja kijelentse: bizalmatlansági indítványt nyújt be Gyurcsány ellen, és Bokrost javasolja miniszterelnöknek (hogy a két tisztséget miként képzelte kombinálni, az még önmaga számára is rejtély). Természetesen a szavazásra bocsájtáshoz szükséges szavazatokat sem volt esélye összegyűjteni (ami a Parlament egyötöde), így ezt gyorsan vissza is vonta. Azonban itt felcsillant némi zsenialitás az őrületből.

Négy gyors felmérés szerint (köztük a TV2 és a HírTV is szerepelt) a magyarok 60-64 százaléka látná szívesen Bokrost a miniszterelnöki székben: jóval többen mint Gyurcsányt, vagy akár Orbánt. Ez viszont nagyon furcsa abból a szempontból, hogy ő volt minden idők legnépszerűtlenebb minisztere (9 százalékos támogatottsággal). De akkor mégis mért?

A válasz nagyon egyszerű: az ország hatalmas bajban van. Amikor szintén abba volt, akkor jött Bokros és csomagja, megszorításokkal és átalakításokkal egy év alatt rendbe vágta az országot - miközben felvállalta az ezzel járó népszerűtlenséget - ,majd mikor végzett, távozott. Ez a koncepció rettentően szimpatikus majd minden választópolgárnak, hisz így a 2010-es választásokig meg lehetne ugyanezt csinálni, és legalább egy olyan ember kerülne a kormány élére, aki ért is ahhoz, amit csinál.

Miért nem?

Bármennyire is pozitív lehetőség ez az ország számára, a Tisztelt Házban senki olyan nincs, aki ezt támogatná - még az MDF sem. Ugyanis Dávid Ibolya ismét „elfelejtette” megkérdezni a párt országos elnökségét a miniszterelnök-jelölt személyéről, ami így a párt alapszabályzatával ütközik. Az MSZP nem fog nyíltan kihátrálni Gyurcsány mellől - bármennyire is tartja jó ötletnek Bokros jelölését.

A Fidesznek jól jönne Bokros, hisz Gyurcsány távozna, és Orbánnak nem kellene azzal szembenézne a 2010-es hatalom átvételekor, hogy ő is csak megszorítani tud, különben szétesik az ország. Azonban nem mutatna jól, ha Bokrost támogatnák - letörölhetetlen bélyeg maradna - és Orbán-király egoját is érzékenyen érintené. Az SZDSZ indoka valószínűleg annyi, hogy nem akar közösködni az MDF-el, valamint hogy nem akar a választás előtt népszerűségvesztést kockáztatni - mert akkor arra a sorsra jutna, mint az MDF.

Dávid kétségbeesett halálsikolyaként is értelmezhető ötlete tehát zseniális lenne az ország szempontjából, de a döntés a pártokon múlna, akik továbbra sem képesek sem saját érdekeiken túllátni, sem összefogni. Bokros tehát megmarad az a személy a későbbi történelem számára, aki „valószínűleg megmenthette volna az országot”. Bár, lehet megmenti Európát...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

PAPO
2009. március 13. 08:03
KIT KÉRDEZTEK MEG????- ÉN BIZTOSAN NEM
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását