2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Sokkoló történet: csecsemőket torzítanak pénzért Magyarországon?

Megdöbbentő hír látott napvilágot a gondola.hu internetes portál hasábjain. A portál azt írja, információik szerint az Észak-Magyarországi megyékben az anyák direkt torzítják el újszülött csecsemőiket, mert utánuk több állami pénzt kapnak. Megpróbáltunk u
2009. február 2. hétfő 07:09 - Pénzes Dávid
Tessék felkészülni: a történet sokkoló. Az előzményeket sajnos ismerjük. A nagy szegénységben élő családok sokszor próbálnak a szociális rendszeren élősködve könnyíteni helyzetükön. Ehhez a legravaszabb trükköket vetik be. A legújabb azonban – ha igaz – túlmegy minden határon. Ezek szerint az ország keleti megyéiben – Borsod-Abaúj-Zemplénben és Szabolcsban – egyes családok azzal próbálják fenntartani magukat, hogy eltorzítják saját gyermekeiket.

Az újszülött csecsemő fejére nejlonzacskót húznak, hogy az oxigénhiánytól agykárosodást szenvedjen. De állítólag vannak olyanok is, akik még az anya hasában ütögetik a gyereket, hogy ne legyen teljesen egészséges. Ezeknek a brutális cselekményeknek a célja, hogy a gyereket középsúlyos értelmi fogyatékosnak nyilvánítsák. Ha pedig ez megtörténik, a család dupla családi pótlékban részesülhet.



Betonkemény falak

Börtönviseltek után is felvették
Lapértesülés szerint a fiatalkorúak börtönében lévő gyerekek után is felvettek családi pótlékot a szülők több borsodi városban, sőt iskoláztatási és tankönyvtámogatást is igényeltek, miközben a börtön falai között tanultak a fiatalok. Az államkincstárt ért kár több millió forintra tehető. A kincstár már leállíttatta a pótlékok és juttatások kifizetését ezen családoknak, és arra kötelezte őket, fizessék vissza a jogtalanul felvett pénzt, ellenkező esetben végrehajtást kezdeményeznek ellenük – írta az Észak-Magyarország. A szülőknek kötelességük lett volna bejelenteni, hogy gyerekük átmenetileg kikerült a családból.
A HíreExtra megpróbált utánajárni annak, mennyi lehet az igazság a történetben. Azonban szinte mindenhol áttörhetetlen falakba ütköztünk. Az Egészségügyi Minisztériumtól szerettük volna megtudni, megnőtt-e a keleti régióban a középsúlyos értelmi fogyatékosok száma. A kérdést emailben is kérték, ám választ egy teljes nap leforgása alatt sem kaptunk. (A cikk megjelenése után azt az információt kaptuk, az ügyben a szociális tárca az illetékes)

A Központi Statisztikai Hivatalból azt az információt kaptuk, ilyen jellegű statisztikai adat sajnos már nincsen. A fogyatékosságról legutoljára a 2001-es népszámlálási adatokból lehet következtetni.

Kerestük a Magyar Államkincstárt (MÁK) is, hogy árulják el a borsodi kis falvakban mennyivel nőtt meg a családi pótlék kifizetése, hány helyre fizet az állam dupla családi pótlékot. A megadott három elérhetőség egyikén sem vette fel senki a telefont, holott a MÁK-ot a mi pénzünkből tartják el, az általunk kért adatok pedig nyilvánosak.

Szerettünk volna megszólaltatni gyermekorvosokat is, ám senki nem vállalta, hogy ebben az ügyben nyilatkozzék. Csupán annyit sikerült megtudni, még akár elképzelhetőnek is tartja, hogy ezekkel a módszerekkel tartós károsodást lehet okozni.

Ugyan magas szintű körökből származó információink szerint a borsodi rendőr-főkapitányságon valamiféle eljárás folyik az ügyben, ám ezt az érintettek cáfolták. A rendőrségi sajtóreferens szerint, ha egy ügyben eljárás folyik, az nyilvános. Ám ő nem tud beszámolni ilyen jelegű nyomozásról.
A hallgatás tehát teljeskörű. Ennek két oka lehet. Vagy a történetnek nincs semmiféle alapja, vagy minden téren el akarják tusolni az ügyet.

A politikus megszólal

Végül felkerestük Nagy Kálmán országgyűlési képviselőt, aki két szempontból is kompetens a dologban. Egyrészt gyermekorvos,másrészt a borsod megyei területi listáról jutott be a Parlamentbe. A fideszes képviselő szerint azonban fiziológiailag nagyon nehéz kivitelezni ilyen jellegű torzítást.

Mint mondta ahhoz, hogy értelmi fogyatékos legyen egy gyermek agykérgi károsodást kellene elérni. Ezt pedig oxigénhiánnyal nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne megtenni. Ha megpróbálja valaki, nagy az esély hogy a csecsemő megfullad, avagy egyáltalán nem történik maradandó károsodás – gondoljunk csak azokra akiknek az agya újjáélesztés során 5-6 percig nem kap vért.

Azt inkább elképesztőnek tartja, hogy az újszülöttet fizikailag elhanyagolják, így az agyi fejlődése nem megfelelő. Ez Nagy Kálmán szerint esetleg okozhat szellemi visszamaradást. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a híresztelések alkalmasak lehetnek arra, hogy bizonyos társadalmi csoportok ellen feszültségeket szítsák. Nyomatékosan hangsúlyozta, ennek minden formáját elutasítja.

Vége…?

Mindenesetre a történetre nem tehetünk pontot. Akár igaz, akár nem, a felvetés a maga szörnyűségében intő jel arra nézve, hogy sajnos vannak Magyarországon olyanok, akik nem átallnak mindent megtenni a segélyekért cserébe. Nemre, felekezetre, nemzetiségre való tekintet nélkül. (gondoljunk csak a többszázezer rokkantnyugdíjasra).

Az államon, azaz a dolgozókon való ilyen szintű élősködés nyilvánvalóan nem elfogadható. A megoldáshoz gyökeres változás kell, ami a mélyszegénységben élőket felemelheti. Ehhez pedig az oktatás, az egészségügy, és a szociális rendszer teljes átalakítása kell.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

tamara
2009. február 2. 11:58
Szeretném megkérdezni, miért éri több sokkhatás azt a rendőrt, aki az útszélén ácsorogva, sok esetben azt sem tudja, ő hol van, mert éppen vidékről vezényelték fel, "AKCIÓRA"Helyismerete semmi, de ha látja a többi egy embert rugdos, ő is közzéjük áll, hoötgy néhány rúgást elvégezzen. Ezeket 45 évesen le kell nyugdíjazni, de egy orvos álljon helyt 62 évesen , vagy egy nővér, esetleg egy műtősnő, akiknek naponta akár többször is emberéleteket kell menteni, naponta találkoznak a halál bizonyos megjelenésével. Őket nem tartja sokkhatás alatt a tevékenységük? Miért is? mert Ők nem ta mindenkori kormány kiszolgálására, hanem a Hipokratesi esküre teettek fogadalmat.de sorolhatnám hogy mely szakmában nem kellene a nyugdíjkorhatárt 65 és60 évre emelni. A BAZ_megyei tömeges leszázalékoltak között több ezer ember van, aki kacagva dolgozik a mezőgazdaságban, útépitéseken, épitőiparban, miközben kapja a ROKKANTSÁGI NYUGDÍJAT. Miért nem veszi ezeket észre a kormány? Annyi adó nemet kitalál a tisztességesen dolgozó emberekre, ezeket miért nem tudja felszámolni? Rengeteg megtakaritást jelentene az államnak!!!!!
tamara
2009. február 2. 11:46
Sajnos, eggyes emberek mindenre képesek, hogy munka nélkül jövedelemhez jussanak!Nem tudom, mikor lessz már olyan Magyar Kormány, amely odafigyel, az ilyen emberekre, és nem azokat sujtja mindenféle ADÓ-val és JÁRULÉKKAL, aki tisztességesen dolgozik. Sajnos ma Magyarországon az él jól, aki jól megtanult CSALNI? LOPNI ÉS HAZUDNI!Ez a mai Magyar Kormány másodlagos eredménye, az elsődleges az ország teljes eladósítása!! Meddig hagyjuk még ezt???
hullajoe
2009. február 2. 07:50
Csak azokon lehet segíteni, akik akarják, hogy segítsenek rajtuk.
Ezek az emberek nem akarják, hogy felemelkedjen a gyerekük az oktatás révén, ők maguk sem akarnak felemelkedni. Csak ingyen kapni mindent. ez a barom állam meg adja is nekik, aki pedig dolgozik kussoljon és tartsa el őket. Meg természetesen a többi élősködőt is, mint az álrokkantnyugdíjast, a negyvenévesen nyugdíjas rendőrt, tűzoltót stb.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását