2024. április 18. - Andrea, Ilma

A franciáknak is tetszik a filmszemle

Luxus- és csillogásmentes, a nagyközönség előtt is nyitott és népszerű fesztivál a 40. Magyar Filmszemle, amelynek idei dokumentumfilmes alkotásai elsősorban mai társadalmi problémákkal foglalkoznak - emelte ki hétfőn a France Info francia hírrádió.
2009. február 2. hétfő 20:25 - Hírextra
Florence La Bruyere helyszíni tudósításában elsőként Vezér Évát szólaltatta meg. A Magyar Filmunió igazgatója szerint nagyon jó jel a magyar film számára, hogy sikerült elérni a jubileumi filmszemlén a negyvenezres nézőszámot.

A francia újságíró azt hangsúlyozta, hogy idén a fiatal filmeseké a főszerep a szemlén. Közülük is a 24 éves erdélyi Bálint Ibolya Apró örömök című dokumentumfilmjére hívta fel a figyelmet, amely a székelyudvarhelyi hirdetési újság apróiból kiindulva mutatja be a helyiek vágyait és szenvedélyeit.

"Vicces jelenetekkel teli dokumentumfilm a túlélés és a szemfülesség hétköznapjairól" - fogalmazott az újságíró.

Mint arra rámutatott, míg az elmúlt években az 1956-os forradalom vagy a holokauszt túlélőinek visszaemlékezései rendszeresen megjelentek a filmszemle programjában, idén egyetlen dokumentumfilmes sem foglalkozik ezekkel a témákkal. Ennek oka Pálos György rendező szerint az, hogy az embereket és a rendezőket is egyre inkább a körülöttük lévő világ és nem a múlt foglalkoztatja. A rendező a jubileumi mustrán a Mit tudjátok, ki vagyok én című "megindító filmjével" jelentkezett, amely a szenvedélybetegeket befogadó Megálló Csoport Alapítvány hétköznapjait mutatja be. Arról a csapatról szól, amely nem kioktatja a hozzákerülőket, hanem a társadalomba való visszatérésüket segíti - hangsúlyozta a francia újságíró.

A magyar rendezők manapság már csak azért foglalkoznak a történelemmel, hogy jobban megértsék a jelent - zárta budapesti riportját a France Info.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását