2024. április 20. - Tivadar

Kiállítás a nagy dán írónőről

Karen Blixen - A nagy dán írónő fantasztikus története címmel nyílik kiállítás szombaton a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Sydney Pollack Távol Afrikától című filmjét ihlető skandináv írónő élettörténetét nemzetközi együttműködésnek köszönhetőe
2008. november 20. csütörtök 00:39 - Hírextra
A PIM főigazgatója elmondta, a Karen Blixen munkásságát bemutató tárlat a Dán Kulturális Intézet segítségével valósult meg, és a tervek szerint Budapest után más magyar nagyvárosokba is elviszik majd.

E. Csorba Csilla hozzátette, a kiállítás, melynek megnyitóján megjelent Mads Sandau-Jensen, a Dán Királyság budapesti nagykövete, egy nagyobb sorozatba illeszkedik: a PIM korábban rendezett már Andersen-tárlatot, és helyt adott Karl Nielsen dán zeneszerző műveiből rendezett zenei estnek is.

Hanne Tornoe, a Dán Kulturális Intézet igazgatója a kiállítás jelentőségét hangsúlyozta: "évek óta álmodtunk arról, hogy Karen Blixen műveit bemutathassuk Magyarországon" - fogalmazott a tárlat létrehozásában kurátorként is közreműködő szakember.

Marianne Wirenfeldt Asmussen, a rungstedi Karen Blixen Múzeum igazgatója párhuzamot vont a dán írónő és a budapesti múzeum névadója között: "az egyik író látogatása ez a másiknál, igaz, csak lélekben, hiszen Karen Blixen harminchat évvel Petőfi halála után született".

A kiállítás tablóit is szerkesztő Marianne Wirenfeldt Asmussen röviden ismertette az írónő fordulatokban gazdag életét. Mint megjegyezte, Karen Blixent sokáig az irodalmi Nobel-díj várományosának tartották, s mikor Ernest Hemingway elnyerte az elismerést, kijelentette: azt inkább dán írótársának kellett volna kapnia.

A Karen Blixen Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet Kertész Judit legújabb Blixen-fordítására, a frissen megjelent A sors anekdotái című elbeszéléskötetre, melynek december 3-án lesz a bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A kamarakiállítás tablók és fényképek segítségével mutatja be Karen Blixen életútját és munkásságát, de a teremben feltűnnek az írónő festményeinek és használati tárgyainak másolatai, valamint a Magyar Néprajzi Múzeumból és a Magyar Természettudományi Múzeumból kölcsönzött afrikai műtárgyak, többek között korabeli lándzsák, pajzsok, bunkók és tőrök.

A március 15-ig megtekinthető budapesti tárlatot Nagyvári Ildikó, Németh Zsuzsa, Kemény Gyula és Mihalkov György rendezte be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását