2024. április 20. - Tivadar

Miért is távozott az EKF főigazgatója?

Sikeresnek értékelte maga és csapata munkáját a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) rendezvénysorozat előkészítésében Mészáros András, a program csütörtökön menesztett főigazgatója, aki konkrétumokat nem említett távozásának okairól a baranyai
2008. október 10. péntek 16:16 - Hírextra
"Ez a történet igazából nem rólam szól. Zajlanak ügyek ebben a városban, melyekre nincs hatásom. Erők feszülnek egymásnak, hiszen választások lesznek 2010-ben, felállításommal valakik valamit demonstrálni akartak, ennek vagyok az áldozata" - mondta az EKF-program megvalósítását irányító Pécs2010 Menedzsment Központ volt főigazgatója, akit Pécs közgyűlése mentett fel állásából.

Mészáros András, akinek tájékoztatója nemcsak a sajtó munkatársainak, hanem helyi szocialista politikusoknak az érdeklődését is kiváltotta, konkrétumokat kérdésekre sem közölt. Újságírók kíváncsiak voltak az ő és a kulturális tárca viszonyára is, ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy "voltak viták, konfliktusok, melyek olykor nem európai helyzetet teremtettek".

Hozzátette: fájdalmas számára és európainak szintén nem nevezhető az a módszer, amivel lezárták tizenhat hónapig tartó tevékenységét. Budapesten tartózkodott, amikor a közgyűlés ülésnapjának reggelén a polgármester felhívta telefonon, utazzon vissza Pécsre, mert a személyét is érintő döntésre készülnek. Később megtudta, volt, aki azt vetette fel, "kevésbé lenne zűrös", ha elbocsátásáról a távollétében határoznának. Fideszes politikusok üzentek neki, hogy szeretnék, ha ott lenne, megvárják a vitával, addig legfeljebb "húzzák az időt".

Mészáros András maga és beosztottjai tevékenységét értékelve hangsúlyozta: felszámolták az EKF vezető szervezetében tapasztalt hiányosságokat, átlátható, törvényes, EU-konform rendszert teremtettek annak ellenére, hogy munkába állását követően telefonon megfenyegették, "baja lesz", ha hozzányúl az akkori struktúrához. Mostanra a nagyberuházások is sínen vannak, azok várhatóan el fognak készülni a 2010-es határidőre.

A volt főigazgató kitért rá, a közgyűlés a szponzorációs bevételek elmaradásában és abban is felelősnek találta, hogy nem javult a program társadalmi megítélése, s Pécs nem tudott kilépni az EKF-előkészületekhez köthető "negatív hírspirálból". Ezen vádakat határozottan visszautasította.
Azt mondta, a szponzorációs stratégia elkészült, folyamatosan tárgyaltak szponzorokkal, de a konkrét együttműködések csak akkor köthetők meg, ha megvan a kommunikációs tender eredménye, és tudni lehet, milyen és mekkora médiafelületek állnak rendelkezésre.

Úgy vélte, folyamatosan javult a kapcsolat a menedzsment központ, a kormány, a város és civilszervezetek között is, ezen a téren is volt tehát előrelépés. A negatív hírspirálról szólva pedig arra mutatott rá, hogy a többféle érdekellentétek miatt Péccsel szemben a cím elnyerése óta volt és van egy tudatos negatív kommunikáció, és ez tetten is érhető például az országos médiában.
Mészáros András közölte, élete meghatározó része volt az EKF-program előkészítésében végzett munkája, és büszke saját, valamint csapata eredményeire. Az EKF jelvényét ezért 2010-ig "civilként" is viselni fogja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását