2024. április 18. - Andrea, Ilma

Folyamatosan romlik az edzők helyzete

A magyar sport legnegatívabb folyamata az edzők erkölcsi és anyagi megbecsülésének egyre nagyobb hiánya, s ez a pekingi ötkarikás szereplésre is kihatott.
2008. október 10. péntek 16:27 - Hírextra
Ezt Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója jelentette ki a III. Országos Edzői Kongresszus második napján tartott előadásában. A sportvezető kiemelte, hogy miközben egyre csökken az álláslehetőségek száma, növekszik a trénerek kiszolgáltatottsága és egyre több kiegészítő feladatot - például adminisztráció, szponzorszerzés vagy pszichológus szerep - is el kell látniuk, ráadásul legtöbbjük minimálbéren bejelentve dolgozik.

Kovács Tamás ezért megismételte korábbi javaslatát, hogy a szakemberek külföldre távozásának megakadályozására vezessék be a mesteredzői járulékot és a legjobb műhelyekben dolgozó trénerek számára létesítsenek közalkalmazotti státust.

A MOB-sportigazgató hangsúlyozta: nem ért egyet Gyenesei István sportért felelős miniszterrel abban, hogy a magyar sportolók pekingi szereplése kijózanító valóság volt. Ha ezt elfogadnák a magyar trénerek, az rossz bizonyítványt állítana ki róluk - tette hozzá Kovács.

Szabó Tamás, a Nemzeti Sportszolgáltató és Utánpótlás-nevelési Intézet (NUSI) utánpótlás-igazgatója arról beszélt, hogy van pénz az utánpótlás-nevelésre, hiszen az állam 2004 óta nyolc milliárd forintot biztosított a Héraklész Programra. A professzor szerint igenis van jövője a magyar sportnak, mert a 14-23 éves magyar versenyzők az év első kilenc hónapjában a korosztályos Európa-bajnokságokon 91, a vb-ken 31 érmet nyertek.

Schmitt Pál, a MOB elnöke Sportkultúra az Európai Unióban című előadásában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban a gyerekek 60, Magyarországon pedig 75 százaléka egyáltalán nem sportol a testnevelés órán kívül.

Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a magyar sportnak olyan fantasztikus hagyománya van, amely átsegíti azokon a gödrökön, amelyekben jelenleg van. A sportvezető ugyanakkor megjegyezte: "olyan elképesztő rendetlenség uralkodik a hazai sportéletben, amelyben egy normális ember számára eligazodni lehetetlen." Baráth Etele úgy látja, csak az vezet sikerre, ha minden sportágnak van önálló hosszú távú stratégiája, és ha stabilizálják a létesítmény-rendszert.

Berkes István, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgató-főorvosa megkongatta a vészharangot: az intézmény bizonytalan jövője miatt olyan sok szakember távozik külföldre, hogy ha sürgősen nem történik érdemi lépés a kormányzat részéről, akkor heteken-hónapokon belül az is előfordulhat, hogy bezár a Sportkórház.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását