2024. április 23. - Béla

Fogászati allergia

Az utóbbi időben egyre gyakrabban keresik fel a fogorvost a páciensek olyan szájüregi betegséggel, melyet valamilyen fogászati allergia okozott. Ha a beteg fogászati anyagra allergiás, a kezelését csak akkor támogatja az Országos Egészségügyi Pénztár, ha
2008. július 31. csütörtök 01:27 - Hírextra
Fogászati allergiát a fogpótláshoz használt anyagok okozhatnak, klasszikus példája ennek az amalgámtömések környékén kialakult nyálkahártya-elváltozás - mondta az InfoRádiónak a Budai Allergiaközpont allergológusa.

Nemcsak a higanytartalma miatt egyre ritkábban használt amalgám, hanem az új, fehér színű, fényre kötő tömőanyagok is allergének lehetnek. Ezek a betegeknek és a fogászatokon dolgozóknak is kellemetlen tüneteket - utóbbiaknál légúti allergiát - okozhatnak - magyarázta Balogh Katalin.

Szájüregi allergiás tüneteket okozhat az arany, a szájvizek, a perubalzsamot tartalmazó rágógumik és üdítőitalok - fűzte hozzá a szakértő.

A fogászati allergiát leggyakrabban a szájüregben tapasztalható tünetek jelzik - égő száj vagy kis sebek, fekélyek -, de hatására ajakduzzanat, vagy kiütések is kialakulhatnak az arcon. A fogpótlások beültetése környékén gyakori még az állandósult ínygyulladás vagy ínyvérzés - mondta Balogh Katalin.

A szakértő szerint a betegek egyre tájékozottabbak a témában, és a fogorvosok is tudnak segíteni nekik, akik két éve a fogászati allergiákkal kapcsolatos továbbképzésen is részt vehetnek - fűzte hozzá a Budai Allergiaközpont allergológusa.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását