2024. április 18. - Andrea, Ilma

Minőségi zene „mocskosul fiataloktól”

Nem pihenhetnek sokáig babérjaikon a PXR zenekar tagjai: nem sokkal azután, hogy megnyerték az Emergenza tehetségkutató fesztivált, ennek keretein belül újabb megmérettetés vár rájuk, ezúttal külföldön. Erről és sok másról számoltak be a Rocközönben.
2008. július 16. szerda 18:59 - paulson
Az Emergenza tehetségkutató augusztus elejei taubertali világdöntőjébe bejutó PXR (Phoenix Rising) zenekarból a Buchmüller testvérek, Manuel és Fabian, és Simon Bálint voltak Hartmann Zoltán vendégei a Pont FM Rocközön című műsorában.

Természetesen elsőként az Emergenza tehetségkutatón elért siker volt a téma. Két napi győztese volt a fesztiválnak, a fiúk az első napon, és az „összesítésben” is diadalmaskodtak. Elmondásuk szerint: „teljesen abszurd volt a helyzet, hiszen a második napon tőlünk nem voltak rajongók, emiatt nem is nagyon számítottunk arra, hogy ezt meg fogjuk nyerni.” A bírálás egyébként úgy zajlott, hogy először volt egy közönségszavazás, és az ezen 12 pontot elérő zenekarok közül választotta ki a szakmai zsűri a végső nyertest.



Visszaugorva a kezdetekhez: a PXR története 2007 novembere körül kezdődött, legalábbis jelenlegi formájában. „Elődjének” a fiúk Rock Bottom nevű formációja tekinthető, ami 2005-ben született, és a már említett időpontban alakultak át: ekkor érkezett Simon Bálint és Tarcza Vilmos az együttesbe.

A fiúk zenei előéletét tekintve elmondható, hogy tulajdonképpen két dobos volt a Rocközön vendége, hiszen Manuel Buchmüller (ének, gitár) zenei pályafutását egy Metallica tribute együttesben kezdte, a dobok mögött. Majd elkezdett gitározni és énekelni is komolyabban, és „egyszerűen úgy érezte, hogy az énekléssel jobban érzi magát, inkább ez a szerep az, ami illik hozzá”. Zenei gyökerei közt így értelemszerűen szerepel a Metallica (főleg a Black album), és az Edda (első pár album), a közös „nagy etalon” Dream Theater mellett. Büchmüller Fabian képviselte a családból a könnyebb vonalat, ezt kicsit szégyellve árulta el: „hallgattam Blink 182-t, meg ilyen dolgokat. De erről ma már letettem…A végén még én mutattam Manuelnek zenéket.

Bár az igazi csavar az lenne, ha Simon Bálint pedig énekes-gitárosként kezdte volna zenei pályafutását, de nem ez a helyzet, ő 8 évig zongorázott. Bár szeretett énekelni, csak „nem jött össze” (elmondása alapján minőségi problémák jöhettek közbe). Neki nagy kedvence volt a Led Zeppelin, és hasonlóan Manuelhez a Dream Theater. Bálint ennek kapcsán hozzá tette: „Mike Portnoyba egyszerűen beleszerelmesedtem. Az ő karaktere és a munkássága az, ami nekem nagyon tetszett, és kicsit próbálom én is ezt követni. Attól függetlenül, hogy hátul van a dobos, mégis intenzíven részt vesz a zenében, a dalok írásban.”

Ami a múlt után a közeljövőt illeti: a PXR fellép az augusztus 8-10-ig tartó németországi taubertali világdöntőn, ahol az Emergenza más országaiból érkező győzteseivel „mérkőznek meg” a fiúk. Az induláshoz egyébként a világ minden táján feltétel, hogy nagy lemezszerződéssel nem rendelkezhet a megmérettetésre vágyó zenekar (kis kiadóktól lehet). Kint az értékelés már egyáltalán nem közönségszavazatok alapján fog működni, hanem száz százalékosan szakmai szempontokat tekintetbe véve hozzák meg majd a döntést. Persze ez nem jelenti azt, hogy semmit sem számít, hogy mekkora tetszést arat a zenekar a közönség köreiben. Ahogy - a tehetségkutató versenyről a Zúzda révén közvetlen tapasztalattal rendelkező - Hartmann Zoli megjegyezte: „nem hagyja hidegen a zsűrit az, hogy mennyire szól az emberekhez a zene”.

A PXR-nek (ahogy a többi zenekarnak is) fél órája lesz a bizonyításra. Az együttes dalainak hosszát nézve ez elég szűkös, de a fiúk nem estek kétségbe sőt, elmondásuk szerint :„Szerencsére még nincs akkora választék, így szépen lehet szemezgetni.”A válogatásnál azt nézik, hogy mi az, ami rövid idő alatt megfogja a közönséget, ebben az esetben más szempontok érvényesülnek, mint egy „rendes” koncerten.

A zenekar várhatóan augusztus végén jelentkezik nagylemezzel.

PXR
A PXR saját megalakulásának időpontját 2008 januárjára teszi. Ekkor a feloszlott Rock Bottom zenekar három alapító tagja - a berlini Buchmüller testvérpár Manuel és Fabian, valamint Heimann Gábor billentyűs - majd féléves szünet után új, tehetséges zenésztársakra talált Tarcza Vilmos gitáros és Simon Bálint dobos személyében.
De a névváltás többet takar, mint csupán két új tag csatlakozását. A PXR újrakezdést jelent. Zenéje - mely továbbra is a progresszív rockra épül - sokkal megfoghatatlanabb, energikusabb, mondhatni frenetikusabb, hangszerelése mégis letisztultabb, üzenete érthetőbb a közönség számára. Eklektikus, mégis egységes. A zenekar minden számával olyan ízkavalkádot tár hallgatói elé, melyben mindenki megtalálhatja saját kedvenc fogását. Gondolunk itt példaképpen a lounge-jazzel körített kemény rockra, lakodalmas muzsikával fűszerezve, vagy a funkban pácolt bluesos rock ‘n roll-ra.
Sokak számára szokatlan, hogy egy ilyen “mocskosul fiatal” tagokból álló zenekar ilyen zenével foglalkozzon. Ehhez szükség van néminemű elhivatottságra, amely egyáltalán nem hiányzik a PXR-böl.
Aki kedveli a minőségi zenét, az gyorsan ráérez majd a PXR varázsára. Akinek ez pedig nem szempont, az is jót bulizik majd a koncerten, hiszen a zenekar a populáris- és az ún. rétegzene határvonalán mozogva megtalálja azt az egyensúlyt, mely esténként mindkét fél kedvelőit egyaránt vonzza a színpad elé.
Forrás: http://www.myspace.com/pxrband
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását