2024. március 29. - Auguszta

Dänikennek igaza lesz: az űrből jöttünk?

Űrből érkező molekulák segítségével alakulhatott ki az élet a Földön 3,6 milliárd évvel ezelőtt - erre a következtetésre jutottak egy meteor vizsgálata során brit kutatók, akik a gének építőelemeit fedezték fel az Ausztráliában becsapódott kődarabban.
2008. június 21. szombat 08:59 - Hírextra
A Murchison meteorit, amely az azonos nevű ausztrál kisváros közelében csapódott be 1969. szeptember 28-án, olyan komplex szerves anyagokat - uracil és xantin nukleinbázisokat - tartalmaz, amelyekből kialakulhattak az ismert életformák alapvető genetikai alkotóelemei.

Bár organikus molekulákat - cukrokat és aminosavat - már korábban is találtak meteoritokban, most fordult elő először, hogy kutatók ki tudtak mutatni nukleinbázisokat is egy űrből érkezett kődarabban. A Murchison meteoritban emellett felfedeztek cukrot és foszfátot is - ezek is a DNS és az RNS alapvető alkotóelemei.

Az élet kialakulásának kirakósában azonban ez a felfedezés is csak egy kicsiny darabka, ám megerősíti azt a feltételezést, hogy az alapvető alkotóelemek földön kívüli eredetűek - figyelmeztetett a kutatócsoportot vezető Mark Sephton, az Imperial College London professzora.

A tudomány egyik legnagyobb talánya, hogyan alakult ki az élet a bolygónkon. A szakértők azt feltételezik, hogy minden a vízben, az egyszerű organikus molekulákkal kezdődött, amelyek valamilyen módon képessé váltak a reprodukcióra.

A szárazföldi élet első fosszilis nyomait kősziklákban fedezték fel - ezek 3,5 milliárd évesek. Azt azonban tudjuk, hogy 3,8 - 4,5 milliárd évvel ezelőtt a Földet valóságos meteor-szőnyegbombázás érte.

A kutatókat már négy évtizede foglalkoztatja a gondolat, hogy ezek a becsapódó meteoritok hozhatták magukkal azokat az egyszerű organikus molekulákat, amelyekből azután az első földi életformák kialakultak - ezt az elméletet erősíti meg a Murchison meteor vizsgálata - hangsúlyozta a vizsgálatról beszámoló Zita Martins. Ő írta a kutatásról szóló cikket az Earth and Planetary Science Letters című szakfolyóiratban.
Forrás: InfóRádió
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását