2024. április 24. - György

Sebestyén Balázs : „Utazásnak és lelki társnak szánom ezt a könyvet.”

A Széf és a Kész Átverés Show műsorvezetője eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik meg. Első kötete kilóg a tipikus sztárkönyvek sorából. Botránykeltő bulvársztorik helyett igényes, elgondolkodtató művel gazdagítja a magyar könyvpiacot. A könyvbemutatón ot
2008. június 16. hétfő 10:36 - Bakonyi Enikő
Nem babonás az I.A.T. Kiadó, sem pedig Balázs, ezt sejteti legalábbis, hogy péntek 13-án látott napvilágot a kötet. A könyvbemutató ráadásul 13 órakor kezdődött és fekete macskák futkároztak keresztül-kasul a helyszínen. (Na jó, az utóbbi kamu…) Egyébként meg nincs ok az aggodalomra: már a megjelenés napján is jó néhány példány lelt gazdára, amúgy meg ezzel a névvel akár egy kínai írással írt receptfüzetet is el lehetne adni. Ez a könyv ráadásul még jónak is ígérkezik, tessék olvasni!

Az Árkád Üzletház Libri könyvesboltjában rendezett, sajtótájékoztatóval egybekötött könyvbemutatón Balázs beszélt első műve gondolati hátteréről és keletkezéstörténetéről. Szólt néhány szót a kiadó vezetője, és fellépett a Havasi Balázs zongoraművész, aki a négy évszakot szimbolizáló muzsikájával illusztrálta a téma komolyságát, egyben igyekezett ellazítani a közönséget, hogy befogadóbbá váljon az elhangzottakra. Balázs szerint azért vagyunk tele félelmekkel, azért szorongunk, mert soha nem tudjuk megélni az adott pillanatot, mert vagy a múlton rágódunk, vagy a jövő miatt aggódunk. Időnként el kellene merülnünk önmagunkban, s éppen ebben lehet segítségünkre a zene. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokról csúszott le, aki távol maradt!

Brenyó József, az I.A.T. Kiadó vezérigazgatója úgy méltatta a Szigorúan bizalmast, mint a jelen pillanatban legjobb és legszebb kiadványukat. No persze mi mást is mondhatott volna. Havasi pedig azzal dicsérte az újdonsült literátort, hogy az gyakorlatilag bármiről írhatott volna (merthogy úgyis megvennénk a szemetet is), de Balázst mégis a minket körülvevő világ nagy dilemmái foglalkoztatták, az élet nagy kérdéseit és esetleges válaszait vetette papírra –pluszpont jár azért, hogy egy olyan korban tette ezt, melyben nem éppen a magvas gondolatoké a főszerep. Az írópalánta elérzékenyülten irult-pirult e nagy szavak hallatán, majd végre belekezdett saját mondandójába és megosztotta velünk, hogy miről is szól, illetve hogyan és miért is született a gyermekének tekintett könyv.

Elmesélte, mennyire fontos és tanulságos fejezete volt életének a finnyás értelmiségiek fanyalgó utálkozásának örvendő Balázs-show öt éve, mely idő alatt mintegy tíz-tizenötezer ember fedte fel előtte élete titkait, problémáit. A műsorvezető saját elmondása szerint rengeteget tanult tőlük az emberi viselkedésről, magányról, szeretetről, félelmekről, hiányról, önzésről és birtoklásról. Egyszóval emberi dolgokról. Ezen emberek által lett ő is több. (Azért reméljük, hogy nem sokat vett át a többségében ilyen-olyan neurotikus problémákkal küzdő IQ-bajnokok gondolkodásmódjából…) De tény, hogy ennyi ember élettapasztalatából már van mit meríteni.

Balázs ezáltal jött rá arra a szomorú tényre, hogy talán egyetlenegy közös van mindannyiunkban, ez pedig a félelem. Félünk attól, hogy mit hoz a holnap, hogy magányosak maradunk, hogy elhagy a párunk, vagy nem találjuk meg a boldogságot. A Szigorúan bizalmas egy izgalmas utazást kínál, mert elindítja az olvasót egy úton, ahol szembe kell néznie a saját félelmeivel, amelyeket ugyanakkor segít is leküzdeni. A könyv segítségével szembenézhetünk a saját magunk teremtette démonokkal, és megbirkózhatunk velük. Nem az a fő, hogy egyetértsünk a Balázs által megfogalmazott gondolatokkal, akár vitatkozhatunk is velük, a lényeg, hogy elkezdünk önmagunkon dolgozni. (Kéretik nem félreérteni! )

A könyvben közreműködő riportalanyok tudása, világnézete, bölcsessége volt a másik pillére a balázsi bölcseletnek. Tartalom szerinti sorrendben Ernyey Béla arról beszél, milyen fontos megőriznünk a nyitottságunkat, a tanulási képességünket minden élethelyzetben, mert ha az ember becsukja a kapukat, elvész a világban. Nagy Bandó András feltárja tragikus halálközeli élményének tapasztalatát, és arról mesél, mennyire hálás minden hétköznapi apróságért mióta megérintette a halál szele, s mégis kapott egy új esélyt. Dr. Domján László, az agykontroll magyarországi meghonosítója az agyunkban lévő kincsről elmélkedik, és megtanít rá, hogyan teremtsük meg gondolatainkkal saját világunkat. Joó István –Suttogó- az állati párhuzamokról beszél, míg Petrezselyem Józsefet, a tibeti tanítót a pránanadi lelki gyógyító technika titkairól faggatja Balázs. Hevesi Tamás személyes története is helyet kapott a könyvben, Wollák Zsuzsanna dietetikus pedig elmondja, hogy a tudatos gondolkodás a tudatos (és persze egészséges) táplálkozással kezdődik.

„A könyvet lelki társnak szánom. Ha úgy érezzük, hogy kiszolgáltatottak vagyunk, ha összecsapnak a fejünk felett a hullámok, ha nem találjuk a helyünket a világban, olvassuk el ezt a könyvet, és úgy fogjuk érezni, hogy nem vagyunk egyedül.” – foglalta végül össze munkájának nemes célját a sokarcú fenegyerek.

Ezt követően még lefutotta a kötelező tiszteletköröket: megköszönte többek közt a Gastroyal támogatását, némi ingyen reklámmal megspékelve a jótevőnek kijáró hálanyilvánítást. De most már legalább érthető, miért nem vágja fejbe Balázs a síró halacskát. Mint elmondta, közös filozófiát vallanak az ételhordár céggel, csak ők egészséges ételekkel, a hason keresztül próbálják megközelíteni az embereket, míg Balázs útja a lelkünkön át vezet.

A bemutató befejeztével a dedikálásra vágyó könyvvásárlók és persze a sajtó képviselői egyenesen megrohamozták Balázst, a Hírextrának viszont így is sikerült elkapnia az író-műsorvezetőt egy interjú erejéig.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását