2024. március 29. - Auguszta

2.7 milliárd forint kifizetését követelik

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése alapján az elmaradt, 2,7 milliárd forintos egyházi kiegészítő közoktatási normatíva kifizetését követelték fideszes, KDNP-s és MDF-es képviselők az Országgyűlés oktatási és emberi jogi bizottságának hétfői, együttes
2008. június 16. hétfő 18:36 - Hírextra
A több mint három és fél órás ülésen élénk vita bontakozott ki a képviselők között arról, jár-e az egyházi fenntartású intézményeknek a 2,7 milliárd forint.

Az ÁSZ június elején nyilvánosságra hozott jelentésében miniszteri hatáskörbe utalt személyi felelősségre vonást javasolt, mert 2005-2006-ban az egyházi kiegészítő támogatás számítása nem felelt meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. Álláspontja szerint ez csaknem 2,7 milliárd forint elmaradt állami támogatást jelent.

Hiller István oktatási miniszter a bizottsági ülésen közölte, hogy június 30-ig kormányrendeletet alkotnak a részletes számítási metódusról.

Beszámolójában kitért arra, hogy 2006-ban az egyházi fenntartású intézményeknek utalt, egy főre jutó normatíva 552 ezer forint volt, míg az önkormányzati intézményeknél 526 ezer forint. Közölte: megfelelő jogszabály hiányában eddig az egyházi kiegészítő normatívák számítása különböző vitákra, eltérő értelmezésekre adott lehetőséget, ezért is döntöttek a kormányrendelet megalkotása mellett.

Keller László, a pénzügyi tárca államtitkára szerint a 2,7 milliárd forintos tartozás nem áll fenn, jelentésében az ÁSZ sem tesz javaslatot arra, hogy ezt az összeget ki kellene fizetni.
Semjén Zsolt (KDNP), az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja azt mondta, hogy az ÁSZ-jelentés alapján világos: a kormány nem tartotta be a hatályos törvényeket. Álláspontja szerint nem új kormányrendeletet kell alkotni, amire hivatkozva el lehet "szabotálni" a dolgokat, hanem a hatályos jogszabályokat kell betartani. A képviselő követelte a 2,7 milliárd forint visszafizetését az érintett egyházi intézményeknek.

Pokorni Zoltán (Fidesz) az oktatási bizottság tagjaként szintén a hatályos jogszabályok betartását szorgalmazta. A miniszter által idézett, egy főre jutó támogatási összegekről azt mondta, azok globálisan lehetnek valósak, de nem fedik az igazságot, ugyanis jóval kevesebben járnak egyházi óvodákba, mint önkormányzatiba, s az előbbiek fenntartása jóval költségesebb. Nem lehet az almát a körtével összehasonlítani - mondta.

Szabó Zoltán (MSZP) az oktatási bizottság elnöke azzal egyetértett, hogy adott típusba tartozó intézmények finanszírozását hasonlítsák össze. Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatóján egyetértett Hiller István azon javaslatával is, hogy az erről szóló vitát függesszék fel az év végéig. A miniszter jelezte, hogy az akkor esedékes miniszteri meghallgatásokra az egyes intézménytípusokra vonatkozó, pontos finanszírozási kimutatást hoz.

Almássy Kornél (MDF), az oktatási bizottság tagja úgy fogalmazott: az ÁSZ feketén-fehéren kimondja, hogy az oktatási tárca hibázott, s 2,7 milliárd forinttal megrövidítette az egyházi intézményeket. Szerinte a tárcának nincs mérlegelési lehetősége, át kell utalnia a pénzt.

Rózsa Endre (MSZP) az oktatási bizottság tagja úgy számolt, hogy 2001 és 2008 között az önkormányzati intézményekben tanulókra plusz 239 ezerrel, az egyházi iskolákban tanulókra plusz 280 ezer forinttal jut több. Azt mondta, hogy az önkormányzati intézmények finanszírozását fel kell zárkóztatni az egyháziakhoz.

Balog Zoltán (Fidesz), az emberi jogi bizottság elnöke hangsúlyozta, nem az a cél, hogy egyik vagy másik intézménytípus finanszírozását alacsonyabb szintre nyomják le. Az adósságot rendezni kell - szögezte le, s azt kérdezte a minisztertől, van-e esély másfajta egyházfinanszírozásra.

Bihari Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója közölte: konkrét esetben konkrét szabálytalanságot állapítottak meg, az érintettek nem kapták meg azt az összeget, ami a hatályos jogszabályok szerint járt volna. Az ÁSZ azonban "nem pénzkijáró", a parlament és a kormány bölcsességének függvénye, mi legyen a 2005-2006-os évekkel - fűzte hozzá.

Hiller István reagálásában arról beszélt, hogy a tárca és az egyházak kapcsolata kiegyensúlyozottabb lett. Az egyházakkal kisebb vitája van, mint néhány képviselővel - jegyezte meg. Hozzátette: helyes, ha parlamenti képviselők együtt vallják az egyenlő finanszírozás elvét.

A bizottságok szocialista tagjai által beterjesztett, közös határozati javaslatnak végül egyetlen passzusát támogatta mindkét grémium. Eszerint az Apostoli Szentszékkel 1997-ben kötött, törvényben kihirdetett egyezmény, s az erre épülő egyházfinanszírozási törvény az egyházi közoktatási intézményeknél az egyenlő finanszírozás elvéből indul ki. Ez azt jelenti, hogy az állami finanszírozásból az önkormányzati és egyházi fenntartású intézményekben egy tanulóra intézménytípusonként azonos összeg jusson.

Csak az oktatási bizottság szocialista többsége hagyta jóvá, hogy az ÁSZ vonatkozó jelentését tekintsék hiányosnak, mert az nem vizsgálta az egyenlő finanszírozás elvét, érvényesülését. Felkérték a számvevőszéket, hogy folytasson olyan vizsgálatot, amely a hiányosságokat pótolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását