2024. április 18. - Andrea, Ilma

Rovarok és élősködők

Egyre több hazai polgár vágyakozik és utazik el egzotikus, távoli országokba, ahol sokan nemcsak a "turista övezetet" - már ha van ilyen - kívánják célba venni, hanem naturalisztikus élményekre vágyva belevetik magukat az ismeretlen környezetbe.
2008. június 8. vasárnap 00:15 - Hírextra
Az egyik legfontosabb dolog, hogy mindig megfelelõ tisztaságú víz álljon rendelkezésünkre. A vízforralás minden kórokozót elpusztít, ezért fertõzött vizû helyekre utazva egy könnyû merülõforraló nagyon jó szolgálatot tehet. Ne feledkezzünk meg a helyi konnektorokhoz való "turistaadapterrõl" sem.

A különbözõ szûrõberendezések is jól beválhatnak olyan vidékeken, ahol a forralás nem lehetséges, ám azzal legyünk tisztában, hogy ezek hatásfoka korántsem olyan jó mint a forralásé. Ha mégis ezzel a módszerrel keli élnünk, mindenképpen olyan készüléket válasszunk, amelynek pórusai 0,2 mikron átmérõjûek. Ezeken a rendkívül apró nyílásokon már nemigen jutnak át a kórokozók. Forralni egyébként nem csak merülõforralóval lehet, nomád körülmények között nyílt tûzön is forralhatunk vizet.


Rovarok és élõsködõk

A trópusokon a különbözõ rovarok számos betegségért tehetõk felelõssé. Malária, trópusi náthaláz, sárgaláz – nem egy közülük életveszélyes is lehet. Némelyik betegségre (pl. malária vagy sárgaláz) létezik vakcina is, de ezek sohasem teszik feleslegessé a különbözõ megelõzõ óvintézkedéseketcsepp a gyulladások ellen.


Biztonsági rendszabályok

Olyan öltözéket viseljünk, amely csak a lehetõ legkisebb testfelületet hagyja szabadon.

Használjunk megfelelõ összetételû rovarriasztókat. Kenjük, fújjuk be vele az összes rovarcsípésnek kitett, de nem érzékeny (pl. szem) bõrfelületet. Gyakori alkalmazásuk növeli a biztonságot. A napszak és a rovarok fajtája meghatározza, hogy milyen rovarriasztót kell használnunk. A maláriáért felelõs szúnyog általában éjszaka támad, a trópusi náthalázat terjesztõ szúnyogok pedig nappal veszélyesek. Malária vagy egyéb szúnyog terjesztette betegségekkel vagy kullancsokkal fertõzött területeken a külsõ ruházatra is fújjunk a riasztószerekbõl. Ha nincs lehetõségünk rovaroktól tökéletesen elzárt, légkondicionált helyen aludni, használjunk rovarriasztóval befújt moszkitóágyhálót, melynek illeszkedését rendszeresen ellenõrizzük. Gyõzõdjünk meg arról, hogy valamennyi nyitott ablakon van szúnyogháló.

Lefekvés elõtt fújjuk be a szobát riasztószerrel. Kullancsos területen legalább naponta egyszer ellenõrizzük a teljes testfelületet, nem akadte ránk egy élõsködõ. Terhesek vagy szoptatós anyák ügyeljenek a bõrre fújt riasztó mennyiségére, mivel annak mintegy 15%a a bõrön át felszívódik.


Skorpiók, pókok

Skorpiókat számos helyen találunk a Fõld trópusi és sivatagos vidékein. Legtöbbjüknek a méreganyaga csupán kisebb állatok megbénításához, elpusztításához elégséges, azonban némelyikük csípése az emberre is életveszélyes lehet. Az emberre veszélyes fajok LatinAmerika egyes részein, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Indiában honosak. A skorpiócsípést rendszerint nagyon intenzív helyi fájdalom, a csípés helyén jelentkezõ gyulladásos tünetek kísérik, amelyeket néhány óra múlva különbözõ súlyossági fokú szisztémás tünetek követnek, legrosszabb esettben halált okozva. Mivel a skorpiók nem szeretik a közvetlen napfény, inkább az árnyékos, hûvösebb részeken töltik a nap túlnyomó részét, kövek között vagy épp a bútorok rései között bújva meg.

A pókok között is találunk "mérgeseket", de a Földön mintegy 30 ezer alfaj közû emberre inkább csak 40 lehet komolyabban veszélyes. Védekezni hasonlóan kell ellenük: megfelelõ ruházat és lábbeli a kockázatos helyeken, az ágynemû, cipõ és ruházat alapos kirázása használat elõtt, illetve ne nyúljunk olyan sötét és zárt helyekre, amelyeket nem látunk be, s ahol ezek az állatok észrevétlen elrejtõzhetnek. A pókok közismert búvóhelyei a kerti vécék, illetve a különbözõ növények ágai-bogai.

Mivel nincs összefüggés a skorpiók és a pókok méretei és veszélyessége között, jobb, ha még a kisebb, látszólag ártalmatlan állatokat is békén hagyjuk. Csípés esetén inkább ne kockáztassunk, korántsem biztos, hogy egy ártalmatlan egyed csípett meg minket. A legjobb, ha a lehetõ leggyorsabban orvoshoz fordulunk akad ezek között az állatok között olyan is, amelynek csípése néhány órán belül kómához vezet.

Mielõtt azonban még az orvoshoz érünk, az elsõ és legfontosabb, hogy megakadályozzuk a méreganyag gyors szétterjedését. ilyenkor gyorsan jegelni kell, a végtagot pedig lehetõleg ne mozgassuk. A legtöbb országban hozzáférhetõ a helyi pókok és skorpiók ellenmérge, ezért a legjobb, ha olyan helyen kezeltetjük magunkat, ahol a szakembereknek van az esetek ellátásában gyakorlatuk. Munkájukat azzal segíthetjük, ha az elpusztított állat tetemét dobozba zárva magunkkal visszük. Ez nagyban meggyorsíthatja a tettes azonosítását.

Sajnos általános szabály, hogy ha jól érezzük magunkat könnyen óvatlanná válunk. Egészségünk érdekében azonban jól tesszük ha felkészülünk a várható veszélyekre anélkül, hogy a nyaralás spontán örömét elrontanánk.

Forrás: Vital.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását