2024. április 20. - Tivadar

Lamperth nem érti

Lamperth Mónika (MSZP) érthetetlennek tartja, hogy a kaposvári önkormányzat miért nem nyújtott be pályázatot az európai uniós iskolafejlesztési programra. Juhász Tibor (Fidesz) alpolgármester közölte: "Kaposvár nem a lamperth-i utat járja".
2008. június 6. péntek 00:12 - Hírextra
"Egyfelől van egy folyamatos politikai megrendelés a kormány felé, ami meg lehetőség van, azzal nem él a város" - mondta Kaposvár MSZP-s országgyűlési képviselője pénteken, kaposvári sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett arra: Kaposvár az 1999-től 2004-ig terjedő időszakban országosan is az első helyen volt az oktatásfejlesztési címzett pályázatok nyertesei között.

"Látva a kaposvári oktatási intézmények elhanyagolt állapotát, nem értem, hogy az önkormányzat -, miközben kritizálja a kormányt - maga miért nem tesz lépéseket" - mondta Lamperth Mónika, aki úgy vélekedett: nem csak az intézmények állapotával vannak gondok, vannak "tartalmi" problémák is.

A felvételi arányt tekintve Kaposvár a megyei jogú városok sorában a 15. helyen áll, az országos kompetenciamérés szerint pedig matematikában és szövegértésben egyaránt a 16. helyet foglalja el.

Az elmúlt időszakban a város két középiskolájában történt, országos visszhangot keltett események kapcsán - egy diáklány leköpte a tanárát; egy fiút brutálisan megölt két osztálytársa - Lamperth Mónika elmondta: mindkét iskolai igazgatójának szakértői segítséget ajánlott, vállalva, hogy megteremti az ehhez szükséges fedezetet.

Közölte: ő is megkapta az oktatási miniszternek Szita Károly polgármesterhez írt válaszát, amelyből kitűnik, az Új tudás program egyik fontos eleme az, hogy megerősítik a nevelési tanácsadók szerepét, bővítik a kapacitásokat. A polgármester "nyitott kaput dönget" - mondta Lamperth Mónika, arra a levélre utalva, amelyben Szita Károly még a deviáns viselkedésű diáklány kapcsán anyagi támogatást kért Hiller István minisztertől iskolai pszichológusok foglalkoztatásához.

Juhász Tibor (Fidesz) alpolgármester az intézmény-felújítási pályázattal kapcsolatosan közölte: Kaposvár nem kér a kormány támogatásából, ha azért pedagógusok elbocsátásával és iskolák bezárásával kell fizetni.

"Ha Lamperth Mónikára hallgattunk volna, akkor iskolákat kellett volna bezárnunk és pedagógusok tömegeit kellett volna elbocsátani, mivel a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács - országosan egyedülálló módon - ilyen feltételekkel írta ki az intézmény-felújítási pályázatot" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hozzátéve: Kaposvár ezt nem akarja, ellentétben Lamperth Mónikával.

"A kaposvári pedagógusok nem fogadták el ezt a hadüzenetet, ezért a város úgy döntött: nem kér a kormány pénzéből, hanem saját maga saját erőből, saját pénzből valósítja meg az intézmény-felújítási programját" - szögezte le Juhász Tibor.

Közölte: az elmúlt három évben 1,2 milliárd forintot fordítottak iskoláik renoválására, s csak ebben az évben a tavalyi összeg négyszeresét költik erre a célra.

Pintér Attila, a közgyűlésben ellenzékben lévő MSZP-frakció vezetője közölte: álláspontjuk szerint egy oktatási koncepció kidolgozásával együtt kellene határozni az intézmény-felújításokról. Javaslatuk szerint egy másfél milliárd forintos önrész biztosítása mellett akár tízmilliárd forintos fejlesztést is meg lehetne valósítani.

A frakcióvezető az iskolabezárások és elbocsátások kapcsán közölte: ebben a ciklusban 250 pedagógusnak szűnt meg az állása a városban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását