2024. április 18. - Andrea, Ilma

Brüsszel kitart a 6+5-öt elutasító álláspontja mellett

Továbbra is összeférhetetlennek tartja az Európai Bizottság az Európai Unió joganyagával a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) sydneyi kongresszusán pénteken elfogadott új szabályt, mely szerint egy csapatban maximum öt külföldi játékos léphet pályára k
2008. május 30. péntek 17:14 - Hírextra
A brüsszeli végrehajtó testület szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen pénteki sajtótájékoztatóján visszautalt Vladimír Spidla munkaügyi biztos e héten tett nyilatkozatára, amely szerint az unió "piros lapot ad" ennek a szabálynak, mert az ellentétes a munkaerő szabad áramlását és a megkülönböztetés mellőzését rögzítő EU-előírásokkal.

- Az Európai Bizottság álláspontja nem változott a FIFA-döntés nyomán - szögezte le a szóvivő.
Brüsszel az Európai Bíróság előtt támadhatja meg a mostani döntést. Nem ez lenne az első hasonló eset az uniós bíróság előtt: 1996-ban, a külföldi labdarúgók igazolásáról és azok anyagi körülményeiről folytatott több hónapos vita végén - a belga Jean-Marc Bosman peres ügye nyomán - a luxemburgi székhelyű bíróság úgy határozott, hogy meg kell szüntetni az EU-tagországokból érkező külföldiek számának maximalizálását a csapatoknál.

Spidla leszögezte: ha az EU-tagországok elfogadják a 6+5-ös szabályt, azzal megszegik az EU-szerződéseket, és Brüsszelnek kötelessége lesz eljárást indítania ellenük. A szabály ugyanis a nemzeti hovatartozás alapján történő egyértelmű megkülönböztetést jelent, amit az EU nem enged meg.

A FIFA éppen az uniós ellenkezés miatt csak 2012-től vezetné be a rendszert. A kongresszus arra kérte Sepp Blatter elnököt és Michel Platinit, az európai szövetség (UEFA) elnökét, mindent tegyenek meg azért, hogy Európában is életbe léphessen a szabály.

Brüsszel egyébként azt is értésre adta, hogy a 6+5-tel szemben támogatja azt az UEFA-szabályt, amely a helyi nevelésű játékosok támogatását és ezek minimumszámának szerződéses rögzítését helyezi kilátásba. Spidla szerint ez egyrészt tiszteletben tartja az uniós elveket, másfelől ösztönzi az európai fiatal játékosok képzését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását