2024. április 25. - Márk

Eddig soha nem látott Brunner grafikák

Brunner Erzsébet (1910-2001) neves, magyar születésű, Indiában letelepedett művész több mint 100, eddig még soha be nem mutatott grafikáját tárja a látogató elé az a kiállítás, amelyet csütörtökön este nyitottak meg a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturá
2008. április 4. péntek 17:28 - Hírextra
A kiállítás a hét éve elhunyt művésznő 1921 és 1971 között keletkezett műveiből tartalmaz válogatást. Különlegességnek számít a Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai költőről készített, 1931-ből való portré, egy másik alkotás Mahatma Gandhit ábrázolja 1934-ből, nem sokkal azután, hogy az angolok börtönéből kiszabadult. Dzsavaharlal Nehru 1960-ban ült modellt a magyar művésznőnek.

A Nehru Múzeum és Könyvtár néhány olyan művet is kölcsönadott a tárlatra, amelyek egykor Nehru tulajdonában voltak, és a hálószobájában őrizte őket. Az egyik ilyen képen Radzsiv Gandhi és Szandzsaj Gandhi (Nehru unokái, Indira Gandhi gyermekei) láthatók 1950-ben. Egy másik kép Mahatma Gandhit ábrázolja 1962-ből, s a portré az egykori miniszterelnöki rezidenciát díszítette.

A kiállított grafikák nagy részét a Brunner-hagyaték gondozói bocsátották az intézet rendelkezésére, még mielőtt elhelyezik azokat indiai közgyűjteményekbe. A gazdag anyagból korábban 62 alkotás került Budapestre, a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumba, 654 további mű a napokban érkezett meg Nagykanizsára, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet, anyja és leánya szülővárosába.

A kiállítást Ram Nivasz Mirdha, a Sangít Nathak Művészeti Akadémia elnöke nyitotta meg Pálmai Géza nagykövet és az indiai kulturális élet számos képviselőjének jelenlétében. A tárlatot Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója válogatta és rendezte. Tőle értesült az eseményről az MTI.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását