2024. április 20. - Tivadar

Afganisztán hálás a segítségünkért

Magyarország afganisztáni jelenlétét, a nemzetközi közösséggel együtt, hosszú távra tervezi - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken a Sándor-palotában, miután megbeszélést folytatott az afgán államfővel.
2008. április 4. péntek 12:50 - Hírextra
Magyarország az afganisztáni jelenlétét, a nemzetközi közösséggel együtt, hosszú távra tervezi - fogalmazott az államfő, majd hozzátette: egészen addig, amíg Afganisztán saját erejéből el nem jut oda, hogy saját hadserege és saját rendőrsége biztosítsa a biztonságot az országban.
Mint kiemelte Magyarország mindent megtesz azért, hogy segítse az afgán rendőri erők kiképzését is.

Sólyom László hangsúlyozta: a magyar vezetésű bagláni tartományi újjáépítési csoport (PRT) utakat, iskolákat, egészségügyi központokat épített már fel. Magyarország folytatja eddigi támogató politikáját Afganisztánban. A magyar köztársasági elnök szerint a magyar katonák afganisztáni szerepvállalása, az ország újjáépítésében való részvétel az afgán lakosságban igen pozitív képet rajzolt.

A magyar államfő elmondta, hogy afgán vendégétől adatokat kapott a kínai, a török, az indiai beruházásokról Afganisztánban. A közép-ázsiai ország magyar beruházókat is vár, főleg az építőipar, a mezőgazdaság, valamint a telekommunikáció területén.

Hangsúlyozta: Magyarország újra megnyitotta követségét Kabulban, és, mint mondta, az afgán elnök is bejelentette, hogy hamarosan megnyitják az afgán követségüket Budapesten. Ha már mind a két nagykövetség működik, az még inkább megkönnyíti azt, hogy a két ország gazdasági szereplői egymásra találjanak - jelentette ki.

Hamid Karzai, aki egynapos hivatalos látogatásra érkezett Budapestre, azt emelte ki, hogy Afganisztán hálás a segítségért, amit Magyarország az afgáni Baglán tartományban működő magyar újjáépítési csoport révén nyújt. A tartományban élők így részesülhetnek oktatásban, és segítik őket a mezőgazdaság hatékonyabbá tételében is - tette hozzá.

Sólyom László elmondta azt is, hogy Magyarország segíteni fogja az afgán diákok magyarországi képzését.

Az afgán államfő többször is megköszönte Magyarország afganisztáni szerepvállalását. Hamid Karzai azt emelte ki, hogy Afganisztán hálás azért a segítségért, amit Magyarország a Baglan tartományban működő magyar újjáépítési csoport révén nyújt. Afganisztán minden tőle telhetőt meg fog tenni annak érdekében, hogy az Afganisztánban tevékenykedő magyar befektetők megtalálják a számításukat - hangsúlyozta Hamid Karzai.

Az afgán államfő magyarországi tartózkodása során a Parlamentben találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, majd egy budapesti szállodában Göncz Kinga külügyminiszterrel és Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel.

Afganisztán a magyar fejlesztéspolitika kiemelt célországa. Tavaly és idén is félmilliárd forintot költ Magyarország fejlesztésekre a közép-ázsiai országban. A Külügyminisztérium támogatásával a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet iskolákat épít és újít fel, munkahelyeket teremt és képzéseket indít, a Baptista Szeretetszolgálat pedig bábaképzést szervez. A magyar civil szervezetek tevékenységéről Sólyom László is elismerően szólt a sajtótájékoztatón.

A NATO jelenleg legnagyobb katonai művelete az afganisztáni. A közép-ázsiai országban állomásozó körülbelül 47 ezer fős ISAF-csapatokban 250 magyar katona szolgál.

Az afgán köztársasági elnök azután látogatott Magyarországra, hogy a bukaresti NATO-csúcson a nemzetközi közösség megerősítette a szándékát a hosszú távú szerepvállalásra Afganisztánban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását